Porseleinkast Groninger Museum flink aangevuld

Groninger Museum |  
Nieuws door

Museum krijgt privé collectie Chinees porselein #groningermuseum

13 juli 2011 Cultuur Groningen, Groningen De collectie porselein van het Groninger Museum krijgt een flinke boost. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verraste het museum met een langdurig bruikleen van een grote privé collectie Chinees porselein. De verzamelaar H.H. Niemeijer bracht de bijzondere collectie bijeen.

In totaal bestaat de collectie van de heer H.H. Niemeijer uit 93 delen Chinees porselein en drie stukken Japans porselein. De vroegere notabel van de stad Groningen bouwde zijn verzameling op tussen 1925 en 1940. Niemeijer was 32 jaar lang penningmeester van het Groninger Museum van Oudheden en kreeg bij het verzamelen van het porselein advies van conservator Minke de Visser.

Chinees porselein

Het grootste deel van de verzameling bestaat uit Chinees porselein wat bedoeld was voor de export naar het Westen. Hieronder vallen onder meer kraak- en overgangsporselein, famille verte en famille rose. Ook zitten er een paar stukken tussen bestemd voor de Indonesische en zuid-oost Aziatische kopers. Een aantal delen bestempeld het museum als 'Chinese taste', porselein zoals de Chinezen het zelf mooi vonden.

In het Groninger Museum is op dit moment een tentoonstelling te zien Famille Verte. Groen geëmailleerd Chinees porselein. Een aantal voorwerpen uit de pas verkregen verzameling maken deel uit van deze expositie. Te zien tot en met 20 mei 2012.

Gaat er niets boven Groningen? Test het zelf. Ga een dagje uit in Groningen

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-07-13 16:20:12 - 173