Dagje Lelystad in de zomervakantie

Oostvaardersplassen, Aviodrome en de Batavia

Dagje uit in Lelystad   Redactioneel door

28 juli 2011 Toerisme Lelystad, Flevoland Pas sinds 1967 wonen er mensen in Lelystad. En toch zit deze Flevolandse hoofdstad nu al bomvol met de leukste uitstapjes. Een stedentrip in Lelystad is dan ook zo gevuld. Struin door de Oostvaardersplassen, beleef een dagje in de wolken bij luchtvaartpark Aviodrome of bewonder het indrukwekkende Bataviaschip.

Cultuur en historie

Het bekendste culturele uitstapje van Lelystad is toch wel het Bataviaschip. Kom ook eens kijken op de Bataviawerf. Het schip Batavia is het best nagebouwde VOC-schip uit de geschiedenis en is gewoon te bezoeken. Als bezoeker duik je in de ambachtelijke scheepsbouw van 350 jaar geleden, op de schepen zelf en in de authentieke werkplaatsen. Gidsen weten alle details over de bouw en historische achtergronden van de schepen. Een rondleiding is bij de entree prijs inbegrepen. Ga na een bezoek aan de Bataviawerf ook eens kijken in Batavia Stad. Een walhalla voor echte shopliefhebbers, want hier vind je alle grote merken voor kleine prijzen in alle outlet winkels. Nog meer cultuur en historie vind je in de prehistorische nederzetting Swifterkamp. Met twee boerderijen, een jager-verzamelaarhut en drie grote bijgebouwen vlieg je terug in de tijd. Ook leuk: een nachtje slapen in de Steentijdhut!

Natuur

Een dagje Lelystad is niet compleet zonder een wandeling door natuurgebied de Oostvaardersplassen. Al wandelend en fietsend is niets een mooier decor dan de woeste natuur van dit gebied. Honderden heckrunderen, konikpaarden en edelherten zorgen voor een prachtige plaatje. Nog meer dieren vind je in Natuurpark Lelystad. Bewonder het Przewalskipaard, het Pater Davidshert, de wisent, de otter en de bever in dit prachtige park en geniet van de jonge natuur van Flevoland.

Kids

Ook voor kinderen is Lelystad een heerlijke bestemming. Zij zijn helemaal in de wolken tijdens een dagje in Aviodrome. Hier beleef je een luchtvaartavontuur met de hele familie. Stap in de magische tijdmachine en ga op avontuurlijke wijze terug in de tijd van de historie van de luchtvaart. In Aviodrome kan je ook een rondvlucht of (kinder)proefvliegles boeken! En in de vakanties staat er dagelijks een sportvliegtuig gereed. Voor de allerkleinsten is er Ballorig Lelystad. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar klimmen, klauteren en glijden er hier op los. Ook is er een ballenbak en een aparte speelruimte voor peuters.

Watersporten

Flevoland is een eiland, omringd door water en dus uitermate geschikt voor allerlei leuke uitjes op het water. Altijd al je eigen catamaran willen besturen? Dat kan bij zeilschip De Kiekendief. Vanuit thuishaven Flevo Marina vaart het schip over het IJsselmeer. Het schip maakt ook meerdaagse zeiltochten. Leuk voor een zeilvakantie! Rederij Van Damme brengt je van Lelystad naar Hoorn of Volendam. Op het zonnedek is het heerlijk relaxen en bij slechter weer is er altijd nog de gezellige kajuit. De kapitein geeft geïnteresseerden graag een rondleiding in de machinekamer om te vertellen over de motortechniek uit de jaren vijftig.

Vliegen

Hoe kun je een stad beter bekijken dan vanuit de lucht? Met de historische rondvluchten van Experience Gifts voel je de nostalgie. Zweef rond in een Piper Cub J3 (1945), Douglas DC3 (1935), Fokker S.11 (1922) of een Catalina (1941). Wil je zelf een keer ervaren hoe het is om piloot te zijn? Krijg dan les in een helikopter van Lelykopter. Ook kun je genieten van een rondvlucht vanaf Lelystad, gecombineerd met een ontbijt, lunch of diner in het restaurant op het vliegveld. Tenminste, als je nog niet misselijk bent van de duizelingwekkende hoogte.

Hotels

Er is zoveel te beleven in Lelystad, één dag is bijna niet voldoende! Blijf daarom ook een nachtje slapen in deze provinciehoofdstad. Er zijn hotels genoeg! Blijf bijvoorbeeld slapen in Hotel Lelystad Airport. Een ideaal hotel voor vliegtuigspotters, want het hotel bevindt zich aan de hoofdingang van de luchthaven. Liever geen geronk van vliegtuigmotoren die je nachtrust verstoren? Kies dan voor de waterlodges Hajé de Lepelaar. De kamers liggen aan het water, sommigen hebben zelfs een veranda met een prachtig uitzicht over de bossen en het water. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer hotels in Lelystad!

Vind nog veel meer leuke uitstapjes in Lelystad!

Laatst gewijzigd: 2013-05-27 15:58:42 · Gepubliceerd: 2011-07-18 11:56:58 - 1067