1

Legendarische Fokker terug in Haarlem

Tentoonstelling 100 jaar #AnthonyFokker

Grote of St. Bavo Kerk Nieuws door

archief oud artikel 3 augustus 2011 Geschiedenis Haarlem, Noord-Holland De legendarische luchtvaartpionier Anthony Fokker vloog in zijn eerste vliegtuigje, de Fokker Spin, voor het eerst een rondje om de St. Bavokerk in Haarlem. Vanaf vandaag is de Spin terug in Haarlem voor de speciale tentoonstelling over 100 jaar Fokker.

Aan het einde van deze maand is het honderd jaar geleden dat luchtvaartpionier Anthony Fokker zijn eerste vlucht maakte boven Haarlem. Hij vloog in zijn eerste vliegtuigje, de Spin, een rondje om de St. Bavokerk, om vervolgens weer veilig op de grond te belanden. Haarlem herdenkt deze bijzondere gebeurtenis met een speciale tentoonstelling in de St. Bavokerk: Het Fokker Concept, de dag dat een bijdehante jongen van eenentwintig een rondje om de kerk vloog.

Speciaal voor de gelegenheid is de Fokker Spin terug in de stad. Het luchtvaartpark Aviodrome leende een oude Spin uit voor de tentoonstelling. Van dit model zijn in totaal dertig stuks gemaakt. De Spin, die nu in de St. Bavokerk staat, is het laatste exemplaar uit de serie, gebouwd in 1936. In de tentoonstelling zijn nooit eerder vertoonde filmbeelden te zien, waarvan veel gemaakt door Fokker zelf. Ook geven luchtvaarthistorici rondleidingen.

Fokker Spin Centennial Festival

Haarlem haalt alles uit de kast om de gedenkwaardige prestatie van Anthony Fokker te herdenken. Van 26 augustus tot en met 4 september staat de stad in het teken van het Fokker Spin Centennial Festival. Thema van dit festival is Pionieren en Passie. Geïnteresseerden kunnen lezingen bijwonen en meedoen aan workshops. Ook zijn er rondvluchten met een Fokker 50 boven Haarlem.

Anthony Fokker

Anthony Fokker wilde niets liever dan vliegen. Al in 1910 ontwierp hij op 20-jarige leeftijd zijn eerste propellervliegtuigje, De Spin. Op 31 augustus 1911 vloog hij hiermee voor de eerste keer boven Haarlem. Hij steeg op in een weiland, maakte een rondje over de Grote Markt en landde in het Kleverpark. In Duitsland werd hij vervolgens succesvol als vliegtuigbouwer. In 1919 keerde hij terug naar Nederland en richtte de Nederlandse Vliegtuigenfabriek op.

'Het Fokker Concept, de dag dat een bijdehante jongen van eenentwintig een rondje om de kerk vloog',
Grote of St. Bavo Kerk, Haarlem
3 augustus tot en met 3 september 2011

Toegangsprijs: € 2,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-08-03 13:59:50 · Gepubliceerd: 3 augustus 2011 - 569