Open Monumentendag 2012

Open Monumentendag |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Forten, kastelen, musea en molens staan wagenwijd open!

28 augustus 2012 Cultuur In het tweede weekend van september vieren we alweer voor de 26e keer Open Monumentendag. Meer dan 3800 monumenten zetten hun deuren wagenwijd open en zijn dat weekend gratis toegankelijk. Kijk of de Open Monumentendag-vlag op het dak wappert en neem een kijkje in de geschiedenis van de architectuur in Nederland!

Met het thema Groen van Toen stuurt de Open Monumentendag dit jaar iedereen naar buiten. De paden op, de lanen in! Een groen monument is bijvoorbeeld een landgoed, een buitenplaats of een park. Maar ook een prieeltje, een kruidentuin of een boerenerf. Ook het Vondelpark in Amsterdam is monumentaal groen. Slenter op Open Monumentendag eens onder de bomen door en geniet van een hapje en een drankje in het Vondelparkpaviljoen.

De eerste Open Monumentendag vond plaats in 1987. Het idee daarachter was meer belangstelling krijgen voor monumenten en monumentenzorg. Na ruim 25 jaar is de Open Monumentendag uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Het thema van 2012 is Groen van Toen. Ontdek hoe de natuur door de jaren heen is ontworpen, beheerd, gebruikt en gekoesterd. De lijst met monumentale activiteiten is enorm. DagjeWeg.NL schept orde in de chaos en verklapt de leukste activiteiten!

Lees ook: Vier de Fortenmaand.
Met het thema Groen van Toen stuurt de Open Monumentendag dit jaar iedereen naar buiten. De paden op, de lanen in! Een groen monument is bijvoorbeeld een landgoed, een buitenplaats of een park. Maar ook een prieeltje, een kruidentuin of een boerenerf. Ook het Vondelpark in Amsterdam is monumentaal groen. Slenter op Open Monumentendag eens onder de bomen door en geniet van een hapje en een drankje in het Vondelparkpaviljoen.

Kastelen

In het prachtige rivierenlandschap van de Rijn en de Waal ligt het Kasteel Doornenburg. Op zondag 9 september kun je hier tussen 11:00 uur en 17:00 uur genieten van muziek, toneel, dans en middeleeuwse ambachten. Voor kinderen is er een leuke speurtocht bij het kasteel. In Kasteel Keukenhof is het een grote beestenboel. Op zaterdag 8 september zijn er tussen 10:00 uur en 17:00 uur allemaal leuke demonstraties met ganzen, schapen, paarden en roofvogels. Je kunt zelf ook aan het werk in het bos. Ook Kasteeltuinen Arcen zijn het weekend gratis toegankelijk.

Bekende plekken

Verschillende bekende gebouwen zetten hun deuren open voor de Open Monumentendagen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de Ridderzaal in Den Haag. Hier leest de koningin elke derde dinsdag van september de troonrede voor. In Amsterdam is de Beurs van Berlage zeker het bezoeken waard. In Diergaarde Blijdorp is het op zaterdag 8 september heerlijk genieten van een high tea in de romantische Victoria Serre, tussen de exotische planten en vogels.

Kerken

Ook kerken en andere religieuze gebouwen pakken de Open Monumentendagen groot aan. Kom eens langs bij de Laurenskerk in Rotterdam. Het gebouw is zeker een bezoekje waard vanwege de orgels en de prachtige toren. In de Domkerk in Utrecht is er zaterdag 8 september een leuke culturele markt. De dag wordt hier om 15:30 uur een orgelconcert van Jan Jansen. Sportievelingen kunnen zaterdag en zondag de toren van de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem beklimmen. De weg naar boven telt tweehonderd treden, dus er is wel wat conditie nodig.

Forten

De Open Monumentendagen vallen precies in de Fortenmaand. Ook deze verdedigingswerken zijn dus dit weekend toegankelijk. Bezoek op zondag het Bastion Oranje in Den Bosch en bekijk het kanon van wel 6,3 meter lang! Zondag kun je om 13:00 uur en om 15:00 uur bij Fort Rammekens terecht voor leuke excursies van Staatsbosbeheer over restauraties van het fort. Bij Forteiland Pampus kun je het hele weekend terecht voor dwaaltochten door het fort. Ga mee met een gids of ga zelf op pad met een routekaart door de tachtig kamers.

Ook molens, boerderijen en woonhuizen zijn dit weekend geopend. Kijk of de vlag wappert en neem een kijkje!

Hou de kalender in de gaten voor alle activiteiten van de Open Monumentendag.

Download de iPhone-app rijksmonumenten.info voor alle 61.000 rijksmonumenten.

Laatst gewijzigd: 2012-09-06 10:14:28 · Gepubliceerd: 2011-09-07 11:51:50 - 2837