1

MuseumgoudA krijgt straf

Musea zetten MuseaumgoudA uit vereniging vanwege vekoop

MuseumgoudA Nieuws door

archief oud artikel 8 september 2011 Cultuur Gouda, Zuid-Holland MuseumgoudA had geld nodig en verkocht daarom een paar maanden geleden één van haar topstukken. De Nederlandse Museumvereniging vindt dit niet kunnen en zet museumgoudA daarom uit de vereniging. Groot gevolg hiervan is dat de Museumjaarkaart niet langer geldig is in dit museum.

Afgelopen juni werd het schilderij The Schoolboys uit de collectie van museumgoudA verkocht voor 1,2 miljoen euro. Het museum had geld nodig voor het onderhouden van de collectie en zag daarom geen andere oplossing. De Nationale Museumvereniging vindt niet kunnen. Een museum mag een schilderij niet zomaar op de particuliere markt brengen. Musea die werken willen verkopen moeten deze eigenlijk eerst aan andere Nederlandse musea aanbieden, zodat zij openbaar kunstbezit blijven. MuseumgoudA heeft zich niet aan deze regel gehouden en wordt daarom uit de vereniging gezet.

Voorzitter Hans Kamps van de NMV zegt in het Parool: "De leden vinden principieel dat een museum nooit collectiestukken mag verkopen om de financiele nood te lenigen. Zeker in tijden van bezuinigingen, waarin musea onder druk staan, in het belangrijk dit principe te onderstrepen."

Zwart schaap

Directeur Gerard de Kleijn van MuseumgoudA is teleurgesteld. "Ik had gehoopt mijn collega's ervan te kunnen overtuigen dat we echt niet anders konden, dat dit offer het museum heeft gered."

Het grote gevolg voor bezoekers van deze beslissing is dat de Museumjaarkaart niet langer geldig is in museumgoudA.

Een museum mag een schilderij niet zomaar op de particuliere markt brengen

Laatst gewijzigd: 2011-09-08 10:30:35 · Gepubliceerd: 8 september 2011 - 167