Ontdek kunst met een verhaal in Putten

Volg deze kunstroutes en ontdek de mooiste plekjes van het Veluwse dorp

Reportage door

1 december 2011 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Cultuur Putten, Gelderland Meteen springen ze in het oog wanneer je door Putten rijdt. De bijzondere schilderijen staan zomaar onbeschermd aan de kant van de weg. Soms getekend door weer en wind, maar over het algemeen goed onderhouden door Stichting Kunst In Putten. De saaie grijze pompkasten zijn in dit kleine Veluwse dorp onder handen genomen door kunstenaars en staan nu als een reeks schilderijen in een grote openluchtgalerie te pronken met hun uitbundige kleuren. De bezoekers van dit museum zonder muren, rijden de kunstwerken per fiets voorbij of blijven even staan met hun hondje die nodig zijn behoefte moet doen.

Kunstzinnige rioolkastjes

Langs de Zuiderzeestraatweg raast het verkeer voorbij. Verscholen in het hoge gras langs de boerensloot, staat een pompkastje met daarop een schilderij van een halfnaakte vrouw. De gekrabbelde handtekening onderaan de schildering laat zien dat dit het werk is van een Irakese kunstenaar. "Het doek dat om de vrouw heen gewikkeld is, is er later overheen geschilderd", licht Alette ter Borg van Stichting Kunst In Putten toe. "De kunstenaar had haar eerst naakt afgebeeld, maar daar ontstond veel ophef over." Onder het bijzondere kunstwerk zit een pomp die onverstoorbaar het rioolwater wegpompt en zich niets aantrekt van alle opmerkingen over zijn bijzonder mooie buitenkant. De naakte vrouw die bedekt moest worden, is slechts een van de zesendertig schilderingen op pomphuisjes in Putten. "Samen met lokale scholen en een aantal kunstenaars hebben we de rioleringskasten een mooi uiterlijk gegeven", zegt Alette. "Het doel van Kunst In Putten is om kunst en mensen bij elkaar te brengen."

Sta letterlijk in het middelpunt

Wie door Putten loopt, fietst of met de auto rijdt kan er niet omheen. Kunst staat werkelijk overal en soms zelfs letterlijk in het middelpunt. In het Veluwse bos aan de rand van het centrum, ligt een zware steen met daaraan een ijzeren ring bevestigd. Dit bijzondere werk staat symbool voor het zwaartepunt van Nederland en is berekend door geoloog Frank Storbeck. Een ander opvallend stuk kunst staat op de begraafplaats Schootmanshof. Het rode gebogen ijzer lijkt om stilte te vragen. De bankjes rondom het kunstwerk van Hein Mader nodigen uit om in alle rust naar het beeld te kijken. Daarnaast staan er veel grote en kleine beelden op rotondes, pleinen en bij monumenten met elk hun eigen boodschap. Een ander kenmerkend beeld van Putten is de 'treurende weduwe' van kunstenaar Mari Andriessen. Bezoekers die het centrum binnenkomen zien als eerste dit beeld, dat verwijst naar de Tweede Wereldoorlog toen de mannen van Putten werden weggevoerd. De treurende weduwe van Putten
De treurende weduwe van Putten

Verscholen kunst

Niet alle kunstwerken van Putten springen zo in het oog als de kleurrijke kastjes langs de weg of de mooi uitgedoste rotondes. Achter het zichtbare leven van alledag, verstoppen zich een aantal kunstwerken die alleen gezien worden door wie zijn ogen goed durft te gebruiken. In de geschiedenisrijke omgeving van Putten gaan er heel veel locaties schuil, waar nog maar weinig mensen stil staan om de schoonheid ervan op zich in te laten werken. Op deze plekken staan in totaal twaalf landschapskunstwerken op bezoekers te wachten, terwijl de natuur ze langzaam terugneemt in haar knoestige armen.

Leer opnieuw te kijken

"De verstopte Land Art-kunstwerken maken een fietstocht extra spannend. Het is een manier om goed te leren kijken, want we leven in een drukke, flitsende tijd en dan kan een hoop je ontgaan," zegt Alette. Een van die bijzondere locaties ligt achter kasteel De Vanenburg. Na een korte wandeling over een modderige zandpad duikt er uit het niets opeens een houten bordje op met daarop de woorden "Land Art project 5". De pijl wijst genadeloos naar links, de bosjes in. Na een paar flinke stappen te hebben genomen over de struiken heen, doemt er opeens een spiegelglad meer op. In het midden van dit serene gebied, staat een houten man met een roeispaan in zijn handen op het troebele water. Nooit vaart hij ook maar een meter vooruit, hij zakt alleen maar langzaam weg in het water. Kunstenares Mayella Geskus is geïnspireerd door jongens die op dit meer vissen vanuit een bootje, terwijl de oudere dorpsbewoners nog weten hoe ze hier hun eerste zwemles in de buitenlucht kregen.

Stonehenge in Putten

Een opvallend kunstwerk is het reusachtige houten beeld aan de Schovenhorsterveldweg van kunstenaar Jan-Carel Koster. Geïnspireerd op het Engelse Stonehenge heeft de kunstenaar een houten variant gemaakt van de beroemde stenen cirkel. In het midden staat een lange tijdsbalk waarop belangrijke data van Putten vermeldt staan. Deze plek is ideaal om even een pauze te nemen, weg te staren over de uitgestrekte heidevelden en de geschiedenis van het dorp te laten bezinken. Bekijk de Puttense woodhenge!
Bekijk de Puttense woodhenge!

Er lopen twee fietsroutes langs de beschilderde pomphuisjes. De eerste heeft een lengte van 24 kilometer en de tweede is 10 kilometer lang. De Land Art Putten-route komt langs twaalf kunstwerken. Alle genoemde kunstroutes zijn in een folder te verkrijgen bij het VVV-kantoor in Putten.
Foto 1. Het spectaculaire Land Art-project van kunstenaar Jan-Carel Koster op de Puttense heide.
Foto 2. De Barmhartige Samaritaan van kunstenaar Frank Letterie staat midden in het centrum.
Foto 3. Hein Mader maakte een prachtig kunstwerk voor begraafplaats Schootmanshof.
Foto 4. Een bank voor een bank, van kunstenares Linda Verkaaik. Het kleurrijke zitmeubel is gebaseerd op 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci.
Foto 5. Een pomphuisje op de markt, beschilderd door leerlingen van de basisschool uit de buurt.
Foto 6. 'De Dennenappel' hoort bij de Land Art fietsroute en staat verscholen tussen de bomen.
Foto 7. Waar vroeger de dorpsbewoners hun eerste zwemles kregen, staat nu een houten roeier die langzaam in het water zakt.
Foto 8. De landschapskunstwerken vestigen de aandacht op de mooiste plekjes van Putten, waaronder Kasteel Vanenburg.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:39:41 · Gepubliceerd: 2011-11-11 10:17:48 - 6502