Een dagje storm in Nederland

Wat te doen op Schiphol |  
Redactioneel door

Toeristisch Nederland past zich aan de noordwesterstorm aan

5 januari 2012 Natuur Groningen, Groningen De storm raast door het land, dijken staan op doorbreken, musea dreigen onder water te lopen en het leger verspreidt zandzakken. Veel toeristische uitjes en trekpleisters zijn niet meer bereikbaar of sluiten de deuren. DagjeWeg.NL zet op een rijtje welke gevolgen de noordwesterstorm heeft voor toeristisch Nederland.

Groningen

Bij het Groninger Museum staat het water al tot aan de ramen. In de vensterbanken liggen zandzakken opgestapeld om het water tegen te houden, mocht het nog verder gaan stijgen. Vooralsnog blijft het museum open, zegt de directeur, maar dit wordt per dagdeel opnieuw bekeken. Kijk dus niet vreemd op als de deuren plotseling noodgedwongen sluiten! In het Nationaal Park Lauwersmeer maken boswachters deze week extra rondes om de dieren goed in de gaten te houden. Ook hier zorgt de hoge waterstand voor veel problemen. Vooral kleine bosdieren lopen het grote gevaar te verdrinken.

Dordrecht

Het centrum van de oudste stad van Holland, Dordrecht, liggen stapels zandzakken verspreid. In de historische binnenstad staan ruim duizend monumenten die verscholen liggen tussen een aantal grote rivieren, waaronder de Oude Maas en Merwede. In de oude haven stroomt het water al over de kade. Grootste toeristische trekpleister van deze regio is het Nationaal Park de Biesbosch. Hier staan de griendpaden, fietspaden en wandelpaden onder water. De Noordwaard is nog wel goed bereikbaar.

Friesland

In de provincie Friesland wordt niet meer gevaren. Sinds het begin van de middag mag er over de provinciale vaarwegen geen boot meer varen. De golfslag die door de boten veroorzaakt wordt, kan schade toebrengen aan de doorweekte dijken en oevers, wat nog meer wateroverlast tot gevolg heeft. Groningen gaf een dergelijk vaarverbod al af op woensdagavond. Met authentieke skutsjes over de Friese wateren varen zit er dus even niet in!

Lelystad

De Bataviawerf is voor bezoekers gesloten. Door de hevige storm is het schip flink beschadigd. De grootste mast van de Batavia is kapot en moet gedemonteerd worden. Om bezoekers te beschermen tegen mogelijk vallende onderdelen, is de toegang tot het schip gesloten. Vrijdag komen twee hijskranen de beschadigde mast eraf halen om het te repareren en begin 2013 wordt deze vervangen. Het onderste gedeelte blijft staan. De bedoeling is dat de Batavia in het weekend weer toegankelijk is voor publiek. De Bataviawerf is gewoon open.

Vliegveld Schiphol

Ook het vliegverkeer heeft last van de storm. Op Schiphol zijn ongeveer dertig vluchten geannuleerd en de meeste vliegtuigen vertrekken een half uur later dan gepland.

Laatst gewijzigd: 2012-01-05 17:31:01 · Gepubliceerd: 2012-01-05 16:11:12 - 860