Zoek naar het noorderlicht

Bijzonder lichtspel ook in Nederland zichtbaar

Natuur in Nederland Nieuws door

archief oud artikel 24 januari 2012 Opmerkelijk Groningen, Groningen Kleed je warm aan, zet de klapstoeltjes alvast buiten en neem een kan warme koffie mee om wakker te blijven. Als het vannacht helder is, houd dan de ogen op het Noorden gericht. Met een beetje geluk zie je het dansende noorderlicht aan de hemel!

Een reis naar het Poolgebied is niet nodig om een lichtspektakel als het noorderlicht te zien. Vannacht bestaat de kleine kans dat je het gewoon vanuit je eigen achtertuin ziet. De aarde raast met grote snelheid door een plasmawolk heen, het gevolg van een zware uitbarsting op de zon. De wolk zit vol geladen protonen en elektronen en botst in de nacht van dinsdag op woensdag met het magnetische veld van de aarde. Dit zorgt voor prachtig lichtspel boven Noord-Europa. Om de dansende lichtstroken te zien, moet de hemel helder zijn en moet je de ogen op het Noorden gericht houden. In de provincies Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen is de kans op een goed zicht het beste.

Geen zin om te klappertanden in de koude buitenlucht? Kijk dan mee via de webcam van weerstation Leeuwarden. Vanaf welke tijd het poollicht zichtbaar is, is niet te voorspellen. Het moet in ieder geval goed donker zijn.

Laatst gewijzigd: 2012-01-24 11:49:59 · Gepubliceerd: 2012-01-24 09:40:14 - 2204