1

Winterse natuuruitjes

Wandelen, picknicken of survivallen

Natuur op DagjeWeg.NL Redactioneel door

archief oud artikel 24 januari 2012 Natuur Het wordt steeds kouder in Nederland. Misschien kunnen we aan het einde van deze week zelfs schaatsen op natuurijs. Vier de vorst met een winters natuuruitje. Kom wandelen in het Nederlands Openluchtmuseum, bekijk duizenden ganzen op de Reeuwijkse plassen of leef je uit op het Laarzenpad!

Wandelen in het Openluchtmuseum

Tot 30 maart 2012 kun je in het Nederlands Openluchtmuseum elke dag heerlijk wandelen van 11:00 uur tot 16:30 uur. De gebouwen kun je niet in en er zijn geen tentoonstellingen, maar het landschap van het museum is al een ontdekking op zich. Er is een kruidentuin, een kwekerij en allerlei prachtige beuken en dennen. Tijdens de wandeling kom je ook zeldzame koeienrassen tegen en oerhollandse kippen en konijnen. Voor een rondje wandelen in het Nederlands Openluchtmuseum betaal je maar 4,- euro.

Laarzenpad in Brabant

Met dit druilerige weer heb je vast wel een paar laarzen in de kast liggen. Trek ze aan en kom naar de Christoffelhoeve in Elsendorp. Hier ga je de uitdaging aan met het Laarzenpad, een soort survivalachtige weg door de natuur. Het Laarzenpad is de winterversie van het Blotevoetenpad. Er zijn zandheuvels, steile hellingen, een houten uitkijktoren, een doolhof, een hangbrug, en nog veel meer. Je loopt over hout, stenen, boomsnippers, gras en leem. De eigenaren van de Christoffelhoeve willen iedereen echt contact laten maken met de aarde. Hup, de modder in!

Picknicken in de winter

Ook met ijzige temperaturen kun je buiten heerlijk een hapje eten en genieten van de natuur. Een perfecte combinatie. Buiten eten in de winter. Midden in het weiland staat een tipi of een riddertent, met daarbij een groot vuur. Al een beetje warm geworden? Geniet dan van verse, eerlijke producten uit de streek. De Picknicktafel maakt een dagje compleet met  fietstocht, een wandeling, kasteelbezoek of boottocht!

Winterlezingen op de Veluwe

In het Nationaal Park de Hoge Veluwe ben je ook in de winter sowieso een dagje zoet. Het park is wel 5.500 hectare groot en is vol met bos, heide, vennen en stuifzand. Kies voor een fietstocht op de bekende witte fietsen of maak een mooie wandeling rondom Jachthuis Sint Hubertus. De wandeling gaat langs het Jachthuis, de vijver en de rozentuin, waarbij de route goed toegankelijk is voor rolstoelen. Ook zijn er op verschillende zondagen in januari en februari speciale winterlezingen. Zo komt vogelkenner Nico de Haan langs en vertelt de geheimen van de vogels. Hoe werken vogels samen en hoe houden ze elkaar voor de gek?

Wintergasten op de Reeuwijkse plassen

Duizenden vogels komen deze winter langs bij de Reeuwijkse plassen. Maar waarom kiezen juist smienten en ganzen deze plek om te rusten en te eten? Ontdek het tijdens een wandeling met Staatsbosbsheer op 28 januari of 26 februari 2012. Neem een verrekijker mee, trek stevige schoenen aan en luister goed naar de gids van Staatsbosbeheer. Na de wandeling is het heerlijk genieten van en vegetarische soep.

Laatst gewijzigd: 2012-01-30 15:46:30 · Gepubliceerd: 24 januari 2012 - 1030