Winterbanden: waar zijn ze verplicht?

Winterse natuuruitjes |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Een overzicht van de regels in Europese landen

25 januari 2012 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Het wintersportseizoen is in volle gang! De voorjaarsvakantie is voor de helft van de Nederlanders een geliefde week om van de bergen af te zoeven. Voor je naar de pistes rijdt, is het belangrijk om te weten in welke landen winterbanden verplicht zijn. DagjeWeg.NL zet de regels op een rij.

Duitsland - Op de Duitse Autobahn zijn winterbanden verplicht bij winters weer. Er zijn dus geen vaste regels die altijd gelden. Volgens de wet moet een auto aangepast zijn aan de weersomstandigheden, dus winterbanden zijn aan te raden wanneer de koude maanden beginnen. Dit voorkomt dat je onderweg verrast wordt door wisselend weer. Gebruik je geen winterbanden en ben je betrokken bij een ongeluk, dan is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gesteld.

Boete: €40,- en (mede)aansprakelijkheid bij een ongeval. De boete valt hoger uit wanneer er sprake is van een gevaarlijke situatie of bij hinder.

Finland - Scandinavië is een steeds populairdere wintersportbestemming. In Finland is het altijd sneeuwzeker! Let hier goed op, want winterbanden zijn altijd verplicht van 1 december tot 1 maart. Ook mogen hier vanaf 1 november tot het Paasweekend spijkerbanden gebruikt worden. Extra waarschuwing: wees voorzichtig op zogenaamd 'zwart ijs', water wat vastvriest op het wegdek (het is geen ijzel). De weg is dan extreem glad. Houd er rekening mee dat het snel donker wordt in Finaldn en kijk uit voor overstekende rendieren.

Boete: afhankelijk van de situatie.

Frankrijk - In Frankrijk, inclusief de Franse Alpen, hoef je alleen winterbanden te gebruiken wanneer het weer hierom vraagt. Net als in Duitsland moeten de auto's aangepast zijn aan de weersomstandigheden en de conditie van de wegen. Het is verstandig om bij temperaturen lager dan zeven graden Celsius altijd winterbanden te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk dat sneeuwkettingen verplicht worden. Dit wordt aangegeven door middel van verkeersborden langs de weg. Dit is een blauw, rond bord met een plaatje van een autoband en een sneeuwketting erop. Deze borden gelden alleen wanneer er sneeuw of ijs op de weg ligt.

Boete: afhankelijk van de situatie. Bij een ongeval krijgt de bestuurder zonder winterbanden vaak direct de schuldenlast en kan strafrechtelijk vervolgd worden.

Oostenrijk - Ook in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winters weer. De winterperiode geldt van 1 november tot 15 april, maar ook buiten deze maanden moet de auto aansluiten op de weersomstandigheden. Sneeuwkettingen zijn op sommige plaatsen ook verplicht. Dit staat altijd aangegeven. Sneeuwkettingen gebruiken zonder dat dit nodig is kan ook beboet worden. In de Arlbergtunnel mogen sneeuwkettingen nooit gebruikt worden.

Boete: tussen de €35,- en €5.000,- en risico op aansprakelijkheid bij een ongeval. In dat geval kan de auto zelfs in beslag worden genomen.

Zwitserland - In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Mocht je namelijk bij een ongeval betrokken raken en heb je zomerbanden, dan is de kans groot dat je aansprakelijk gesteld wordt. Dit geldt natuurlijk alleen bij winterse weersomstandigheden. Sneeuwkettingen zijn wel verplicht wanneer de weg bedekt is met sneeuw en/of ijs. Op sommige wegen is het altijd verplicht. Dit staat aangegeven met verkeersborden. Haal ze er wel weer af bij de volgende tunnels, want hier zijn ze verboden: Selisbergtunnel, St. Gotthardtunnel en de San Bernardinotunnel.

Boete: afhankelijk van de situatie en risico op aansprakelijkheid bij een ongeval.

Regels overige landen

Verplicht bij winterse omstandigheden: Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Slovenië, Slowakije en Zweden.

Verplicht bij bord: Italië en Tsjechië.

Niet verplicht: België, Nederland en Polen.

Lees het laatste nieuws over de wintersport!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2012-01-24 17:06:06 · Gepubliceerd: 2012-01-24 11:37:17 - 10104