1

Het verborgen talent van Beatrix

Pentekeningen van koningin Beatrix voor het eerst te zien

Nieuws door

archief oud artikel 30 januari 2012 Cultuur Ede, Gelderland De Oranjes zijn niet alleen goed in wuiven naar de menigte en op staatsbezoek gaan. Ze hebben nog veel meer talenten, waaronder hele creatieve. Kunsthandel Simonis & Buunk in Ede wijdt een tentoonstelling aan koninklijke kunst. Met tekeningen van koningin Beatrix.

Koningin Beatrix maakte in haar studententijd in Leiden tientallen schetsen, bedoeld voor de almanak van de studentenvereniging. Bij kunsthandel Simonis & Buunk in Ede zijn de tekeningetjes voor het eerst voor iedereen te zien. Het gaat om veertig schetsen, met uiteenlopende onderwerpen. Zo zijn er schetsen van dieren en één van een telegraaflezer, met zijn benen op tafel. De schetsjes werden gepubliceerd in de almanak.

Tentoonstelling

De schetsen van Beatrix zijn niet de enige koninklijke kunststukjes. Ook schilderijen gemaakt door prins Bernhard, koning Juliana en koningin Wilhelmina zijn onderdeel van de tentoonstelling Vlag en wimpel. En behalve zelf schilderen, verzamelde de koninklijke familie al sinds koning Willem I een enorme kunstcollectie bijeen. Bij Simonis & Buunk zijn topstukken te zien van H.W. Mesdag en J.H. Mastenbroek, geschonken aan de leden van de koninklijke familie.

Zelf iets koninklijks boven de schoorsteenmantel? De kunsthandel verkoopt een aantal werken die vroeger in paleizen hingen.

Vlag en wimpel

Van 31 januari 2012 tot en met 25 februari.
Openingstijden: 11:00 uur tot 17:00 uur.
Toegang is gratis.

Laatst gewijzigd: 2012-02-02 10:40:38 · Gepubliceerd: 30 januari 2012 - 442