1

Kruip achter de tralies

Fototentoonstelling over het leven in de gevangenis

Noorderlicht Fotogalerie Nieuws door

archief oud artikel 4 april 2012 Cultuur Groningen, Groningen Confronterend, dat zijn de beelden van de tentoonstelling Cruel and Unusual in de Noorderlicht Fotogalerie. Elf fotografes geven op hun eigen manier een kijkje achter de tralies van de gevangenissen over de hele wereld. De vraag is: wat willen de samenlevingen bereiken met deze massale opsluiting?

Wie de wet overtreedt, verdient straf en gaat naar de gevangenis. Zo simpel is het. Maar wat er zich achter de gevangenismuren afspeelt, daar hebben wij geen weet van. Elf fotografes legden daarom het gevangenisleven in verschillende landen vast. Deze beelden, veel nog nooit eerder vertoond in Europa, geven een onthutsend beeld van de wereld achter de tralies. De tentoonstelling Cruel and Unusual in de Noorderlicht Galerie stelt de vraag of het massale opsluiten van overtreders nog in onze opvattingen van fatsoen en rechtvaardigheid past. De titel Cruel and Unusual verwijst naar de Engelse Bill of Rights en het achtste amendement van de Amerikaanse grondwet. Hier staat dat onderdanen gevrijwaard moeten zijn van cruel and unusual punishment.

Tatoeages

Eén van de fotografes, wiens werk te zien is in de Noorderlicht Galerie, is Araminta de Clermont. Zij maakte een serie over de zogenaamde 'Numbers' gevangenisbendes in Afrika. Binnen deze bendes gelden tatoeages als statussymbool. Maar als de leden na jaren achter de tralies weer buiten komen, werken deze symbolen in hun nadeel. De maatschappij bestempelt hen als gevaarlijke criminelen, en een gewoon leven is haast onmogelijk.

Cruel and Unusual
Wegens succes verlengd tot en met 8 april 2012
Toegang: gratis

Vind meer interessante tentoonstellingen op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2012-04-02 15:05:30 · Gepubliceerd: 4 april 2012 - 316