1

De Jordaan in Arnhem

Openluchtmuseum opent Westerkwartier

Nederlands Openluchtmuseum Nieuws door

archief oud artikel 6 april 2012 Geschiedenis Arnhem, Gelderland De gezellige Jordaan, een volksbuurt in Amsterdam, is verhuisd. Sinds kort ligt de Amsterdamse Westerstraat in Nederlands Openluchtmuseum. Koningin Beatrix opende op 3 april het nieuwste stukje van het Arnhems museum, waar bezoekers een kijkje nemen in een oude Amsterdamse achterbuurt.

Verscholen tussen twee statige huizen bevindt zich een nauwe straat. In deze zogenaamde  Pottenbakkersgang in de Amsterdamse Westerstraat stonden de laatst bewaard gebleven 'krotwoningen'. Arme inwoners van de wijk de Jordaan vonden hier een onderkomen. Onder hen waren ook Turkse immigranten, die in een zogenaamd Turkenpension sliepen. Onder slechte omstandigheden sliepen zij in ploegendienst. De Amsterdamse gemeente demonteerde de woningen in de Pottenbakkersgang en het Nederlands Openluchtmuseum herbouwde ze op de nieuwe locatie.

Leven in krotten

Het is nog maar honderd jaar geleden dat er gezinnen in Amsterdam in bittere armoede leefden. Rond 1900 woonden negen gezinnen in de Pottenbakkersgang. Door de overbevolking en de armoede werden de huisjes echte krotten en in 1934 verklaarde de gemeente de onderkomens onbewoonbaar. In het Nederlands Openluchtmuseum is te zien hoe de bewoners van de huisjes leefden. Eerst werkten de pottenbakkers in de woningen, maar daarna volgde het verval. In de 19e eeuw stierven de mensen er aan de tyfus. In de videoprojecties komen hun verhalen tot leven.

Café

Behalve de krotwoningen herbergt de Westerstraat nog meer. Bezoekers van het Openluchtmuseum mogen binnen stappen in het Café Tante Stien, waar de Amsterdamse levensliederen uit volle borst worden meegezongen. Ook is er een onderkomen voor arbeiders uit andere landen. In de volksmond: het Turkenpension.

Laatst gewijzigd: 2012-04-05 17:25:58 · Gepubliceerd: 6 april 2012 - 691