Op vintage jacht in de Jordaan

DagjeWeg.NL neemt je mee naar de leukste vintage hotspots

Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 17 juli 2012 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Een blik uit het raam bevestigt het maar weer; zomer kunnen we dit niet noemen. De temperatuur leent zich dan misschien niet voor een dagje bakken aan het strand, maar deze weersomstandigheden zijn perfect voor een vintage shopsessie. En waar kan dat beter dan in de sfeervolle wijk de Jordaan? DagjeWeg.NL neemt je mee op struintocht langs de leukste vintage winkels van dit gedeelte van Amsterdam.

Voordat we vertrekken is het handig om te weten wat vintage precies inhoudt. Vintage omvat oude kleding, schoeisel, accessoires en meubilair waarvoor een hernieuwde belangstelling bestaat. Meestal gaat het om kledingstukken die typisch zijn voor een bepaalde tijdgeest en die een zekere stilistische waarde hebben. Het zijn producten van hoge kwaliteit die met een zekere nauwkeurigheid gemaakt zijn en een verhaal met zich meedragen. Het woord 'vintage' wordt vaak gebruikt, maar in werkelijkheid is een item vintage als het tussen de jaren '20 en '80 van de vorige eeuw is gemaakt.

Een appel en een ei

Met deze kennis in het achterhoofd is de jacht geopend. We beginnen de zoektocht op de Noordermarkt, aan de rand van de Jordaan. Elke dag vanaf 09:00 uur vind je hier een rommelmarkt met nostalgische spullen uit grootmoeders tijd die je voor een appel en een ei mee naar huis neemt. Vervolgens vertrekken we richting de Singel en lopen we binnen bij Tut & Hola. Eigenaresse Ina (Tut) en dochter Stefanie (Hola) zijn echte vintage fanaten en begonnen hun winkel in december 2011. Bij het binnenstappen van Tut & Hola valt direct de huiselijke sfeer op die de eigenaressen creëren met de retro zithoek en de gezellige muziek. Nette jassen, Italiaanse schoenen en authentieke interieurspullen vullen de ruimte. In de Haarlemmerstraat treffen we Wini aan. Wini verkoopt blokhakken uit de jaren '70, oude Chanel sjaals en mooie lederen tassen.

Warme broodjes

Tijd om richting de Negen Straatjes te lopen voor meer moois. Maar voor we de shopsessie voort zetten is het tijd voor een goede lunch. Bij het knusse Toos & Roos in de Herengracht serveert men heerlijke gerechten voor betaalbare prijzen. Zo betaal je nog geen acht euro voor een spinaziequiche of een gegrilde pompoen. Of ga naar Raymond's Sandwiches waar verse sandwiches belegd met diverse kazen, salades en vleeswaren als warme broodjes over de toonbank gaan.

Cocktailjurkjes en afgeknipte Levi's

Vol nieuwe energie van een rijke lunch, duiken we Laura Dols in. Dit is het paradijs voor zo'n beetje elk meisje. De winkel is namelijk gespecialiseerd in vintage jurken. Van cocktailjurkjes uit de jaren '50 tot heuse trouwoutfits uit de zeventiger jaren, Laura Dols heeft het. Een paar meter verderop in de Wolvenstraat is Second Best gevestigd. De eigenaren van deze winkel verkopen kleding van de betere merken met mooie dessins en soepele stoffen. Tenslotte stappen we binnen bij Episode. In deze overvolle winkel ontdek je in elk hoek weer iets nieuws. Van afgeknipte vintage Levi's tot gekke hoedjes en van houthakkershemden tot sierlijke jurken; het is moeilijk om iets te noemen dat je hier niet tegenkomt!

Een winkelroute als deze eist al gauw zijn tol, dus is het belangrijk om af en toe te genieten van een kop koffie. Dat kan bijvoorbeeld bij Kaldi Koffie & Thee, waar je van buitenlandse koffie of thee geniet. Of zak lekker achteruit bij loungecafé Cake in de Wolvenstraat. Na een welverdiend rustmoment is het tijd om de gevonden pareltjes mee naar huis te nemen om er vervolgens de show mee te stelen.

Ontdek wat Amsterdam nog meer te bieden heeft!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 17 juli 2012 - 1789