1

Nieuw! in het museum

Nieuwste aanwinsten in de Nederlandse musea

Gemeentemuseum Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 31 juli 2012 Cultuur Het is zomer en het openbare leven ligt op zijn gat. Er lijkt wel helemaal niets te gebeuren in Nederland. Toch is in de Nederlandse musea genoeg te beleven. Bezoekers van het Haagse Gemeentemuseum, het Van Gogh Museum en Museum Catharijneconvent krijgen een onverwacht verrassing.

Drieluik

Alle drie de musea vulden hun collectie deze maand aan met een nieuw kunstwerk. Van figuratief en impressionistisch tot kunst met een religieus tintje. Bekijk de nieuwste aanwinsten in de Nederlandse musea, wanneer de zomer het weer laat af weten.

Gemeentemuseum

"Life is just a bowl of cherries." Het was het levensmotto van kunstenaar Paul Thek en het onderwerp van een door hem gemaakt drieluik. Op figuratieve wijze creëerde hij drie verschillende droomlandschappen, waar natuurlijk ook de kersen niet ontbreken. Het Gemeentemuseum Den Haag voegde het werk onlangs toe aan de collectie en stelt het nu tentoon. Het is het eerste monumentale schilderij van Thek in een Nederlandse museumcollectie en het Haagse museum is dan ook blij met de nieuwe aanwinst.

"Het schilderij is speels, maar laat ook zeker een magische dreiging zien. De betekenis van het doek is dubbelzinnig. De thematiek die zich verhoudt tot de mens, ook te zien bij Francis Bacon, Marlene Dumas, Dieter Roth en Louise Bourgeois, en de sensibiliteit waarmee het geschilderd is die doet denken aan Piet Mondriaan, Morandi en Schoonhoven, laten het werk uitstekend aansluiten bij de collectie van het Gemeentemuseum."

Van Gogh Museum

Ook het Van Gogh Museum wist onlangs een nieuw pareltje binnen te slepen. Deze maand verrijkte het museum de collectie met een werk van de Franse schilder Charles Angrand. Vincent van Gogh ontmoette de Fransman in 1886 in Parijs en bewonderde zijn werk. Hij wilde zelfs een werk met hem ruilen! Het is het eerste kunstwerk van Angrand in de verzameling van het Van Gogh Museum. Het schilderij La Seine, Le Matin (Saint Ouen) laat het bewegende en reflecterende water van de Seine zien met uitzicht op Saint Ouen.

Religieus tintje

Een heel ander kunstwerk wist een plekje te veroveren in de collectie van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het museum kocht twee portretten van Cornelis Jonson van Ceulen van een Engelse kunsthandelaar. Maar het zijn vooral de geportretteerden die goed passen binnen de muren van het Catharijneconvent. Op de schilderijen staan Willem Thielen, predikant van Austin Friars, en Maria de Fraeye, een afstammeling van de Middelburgse humanist, koopman en geleerde Johan Radermacher I. Met deze twee schilderijen wil het museum nog meer laten zien van de geschiedenis van het Christendom in Nederland. En dit te verbinden aan de actualiteit en context te verlenen aan het maatschappelijk debat. Benieuwd wat het verhaal is achter deze twee mensen? Bekijk het in Utrecht!

Neem de kinderen ook eens mee naar een museum. DagjeWeg.NL verzamelde de leukste en spannendste kindermusea!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 31 juli 2012 - 552

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Vanaf volgende week te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

 
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.