1

Dineren met bommen en wapengekletter

Geen stipjes of streepjes, maar echte verhalen op het tafelkleed

Audax Textielmuseum Tilburg Nieuws door

archief oud artikel 17 november 2012 Geschiedenis Tilburg, Noord-Brabant Na het eten ontstaan er zo nu en dan de mooiste gesprekken. Over het leven, relaties of zelfs over de zin van het bestaan. Maar weet je dat zelfs een tafelkleed of een servet het onderwerp kan zijn van een verrassend interessant gesprek? In het Audax Textielmuseum in Tilburg ligt genoeg inspiratie op tafel.

In plaats van een simpel bloemetjes of stipjes-motief sierden bijbelse of mythologische voorstellingen vroeger het tafellinnen. Tot in de 17e eeuw was dit de trend aan tafel. Daarna dineerden de mensen graag op afbeeldingen van wapengekletter en vurende kanonnen. Gelukkig werd het beeld daarna wat vredelievender en komt er na de Tweede Wereldoorlog een Nationaal Ontbijtlaken uit om de vrede te vieren. Het Audax Textielmuseum volgde de trends op de voet en bewaarde de mooiste damastpatronen. En in de tentoonstelling Tales on the Table mag iedereen een plekje aan tafel zoeken om de verhalen van de servetten en tafelkleden te 'lezen'. Een reis door de geschiedenis: van jubilea tot spectaculaire proefvluchten, het staat allemaal op het tafellinnen!

Audax Textielmuseum Tilburg

Alles over textiel, van historie tot de kunst van nu, is te vinden in het Audax Textielmuseum in Tilburg. Het museum beschikt over een mooie, toepasselijke locatie, namelijk de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co. Bezoekers krijgen hier de kans om te kijken bij de productie van uiteenlopende soorten textiel.

Bezoekersinformatie

Tales on the Table
Audax Textielmuseum Tilburg
Van 16 november 2012 tot en met 3 november 2013.


TentoonstellingenMuseaCultuur

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 17 november 2012 - 914