Muziek zonder einde

Nieuwe tentoonstelling in Museum Speelklok Utrecht

Museum Speelklok Nieuws door

archief oud artikel 14 december 2012 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Niemand bespeelt de toetsen of draait aan een wiel, maar toch klinkt er muziek. Al 500 jaar geleden maakten mensen instrumenten die zelf speelden. Museum Speelklok bewaarde de mooiste, eeuwenoude gadgets, zodat ook wij nog naar hun lied mogen luisteren.

Allemaal kennen we het geluid van een carillon, wat hoog vanaf een toren over de mensen heen schalt. Dit was het eerste zelfspelende muziekinstrument wat de mens ooit maakte. Daarom begint ook de nieuwe vaste expositie, Hoogstandjes in muziek & techniek in Museum Speelklok bij een toren met carillon. In een circa dertien meter hoge toren is een carillon te zien uit 1600. Een eeuwenoud muziekinstrument dus! Over dit en vele andere instrumenten vertelt het museum allerlei verhalen. Over wie de maker van het instrument was bijvoorbeeld, of over de huizen en de plaatsen waar ze stonden.

Alle museaActuele tentoonstellingenEvenementen

"Luister naar de muziek uit eeuwenoude gadgets."

Zelf aan de slag

Dat die zelfspelende instrumenten niet helemaal vanzelf gaan wordt duidelijk bij de 'working models'. Bezoekers van Museum Speelklok kijken in het binnenste van de instrumenten en zetten de modellen zelf in werking. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Neem dan een kijkje in het Utrechtse museum, waar nog veel meer te zien valt! Zoals automatische piano's, draaiorgels en klokken. Ook voor de kinderen is Museum Speelklok een leuk en leerzaam uitje. Ze mogen zelf aan de slag in de Muziekfabriek en hun eigen muziekdoos componeren, programmeren en afspelen.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-12-13 17:24:33 - 594