1

Bewegende beestjes in Rotterdam

Oude blikken opwindbeesten in de Kunsthal en Natuurhistorisch Museum

Kunsthal Rotterdam Nieuws door

archief oud artikel 15 december 2012 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Na even flink draaien aan het blikken sleuteltje schiet de eend, hond of kikker opeens zelfstandig vooruit. Klik-klak, klik-klak, klik-klak. Wie kent deze opwindbeestjes nog? Twee Rotterdamse musea duikelden een heleboel op voor een kleurige, vrolijke tentoonstelling Opgewonden Beestjes.

De kinderen van nu keuren het blikken speelgoed van vroeger waarschijnlijk geen blik waardig. Maar in het begin van de negentiende eeuw, toen de eerste blikken opwindbeesten op de markt kwamen, was iedereen er dol op. Even opwinden en de dieren hopten zelfstandig verder. In de Rotterdamse Kunsthal en in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam slaan ze een nieuwe, moderne weg. Beide musea laten een collectie opwindbeesten zien, maar dan in een andere setting.

Natuurhistorisch Museum

De blikken diertjes hebben in het Natuurhistorisch Museum een plekje gevonden bij hun grote voorbeelden. De echte dieren! Conservator Kees Moeliker vertelt:"Wij zetten de opwindbeestjes in de nieuwe expo Biodiversiteit tussen hun opgezette en opgeprikte evenbeelden om te laten zien hoe natuurgetrouw ze zijn." In Biodiversiteit laat het museum de enorme collectie zien van de verschillende soorten organismen op aarde.

Kunsthal

De Kunsthal maakte een heel speciaal plekje vrij voor de opgewonden beestjes. De waterdieren, vissen en eenden, zijn te vinden tussen een aantal foto's, die de bezoekers het gevoel geven dat ze in een echt aquarium rondlopen. In de knutselhoek mogen kinderen hun eigen waterdier maken, net als de dieren die ze in tentoonstelling zien.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 15 december 2012 - 640