1

Bezoek het Woudagemaal op stoom!

Woudagemaal in werking is topattractie

Ir. D.F. Woudagemaal Nieuws door

archief oud artikel 27 december 2012 Geschiedenis Lemmer, Friesland Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is rond deze tijd normaal gesproken nog in diepe rust. Maar vanwege de regen van de afgelopen weken moet het stoomgemaal aan de bak. En iedereen mag komen kijken hoe dat in zijn werk gaat!

Het Ir. D.F. Woudagemaal is plotseling ontzettend populair onder dagjesmensen. Gisteren stonden ze zo'n twee uur in de rij om het Werelderfgoed in het Friese Lemmer in werking te zien. Maandag besloot het waterschap het gemaal voor het eerst sinds januari aan te zetten. Het oude gemaal pompt overtollig water naar het IJsselmeer en dat is nu nodig omdat door de regen hier, en in Duitsland en Zwitserland, het water in de Nederlandse rivieren hoog staat.

Bezoek aan stoomgemaal

De afgelopen dagen trok het Woudagemaal al veel bekijks en liepen er veel mensen mee met een rondleiding. Het gemaal is vandaag en morgen nog van 10:00 uur tot 17:00 uur te bezoeken. Een bezoek begint in het bezoekerscentrum, waar door een expositie duidelijk wordt hoe het gemaal werkt. En hoe krachtig stoom is! Een leuk en educatief uitje voor de kerstvakantie.

Werelderfgoed

Sinds 1998 staat het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bij hoge waterstanden wordt het gemaal opgestart om het overtollige water te lozen.

Leuke educatieve uitjes vind je op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 27 december 2012 - 519