Let op voor landlopers!

Gevangenismuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Landloperdag in Gevangenismuseum Veenhuizen

30 december 2012 Toerisme Veenhuizen, Drenthe Dakloze, zwerver, landloper, aan lager wal geraakte mensen: verschillende benamingen voor de bewoners van het Tweede Gesticht van de gevangenis in Veenhuizen. Nu wonen ze er al lang niet meer, maar toch lopen er vandaag een heleboel rond. Het is Landlopersdag!

Het rondzwerven, vaak als gevolg van armoede, was in het begin van de vorige eeuw een kwalijke zaak. Landlopers moesten op hun tellen passen, want wie betrapt werd ging naar Hollands Siberië, zoals Veenhuizen genoemd werd. Het Tweede Gesticht in het gevangenisdorp was het nieuwe onderkomen van de landlopers. Waar nu het Gevangenismuseum huist leefden landlopers zij aan zij met wezen en weduwen en later met 'echte' gevangenen. Nu mag iedereen kijkje nemen in het gevangenisdorp, waar allang geen landlopers meer gevangen zitten. Maar één keer per jaar komen ze terug, dan is het Landlopersdag!

Landlopersdag

Op Landlopersdag keren bezoekers terug naar de begintijd van het tweede gesticht. Zwervers woonden en werkten hier verplicht, omdat ze anders zomaar wat rondzwierven. Op Landlopersdag kan iedereen zien hoe hun dagen eruit zagen. Paupers met paard en wagen voorzien de bewoners van vers water in emmers en bewoners rijden op hun oude fietsen door de straten. Een paar gezinnen komen aan voor een opname in het gesticht. En ondertussen haasten de landlopers zich om op tijd te zijn voor de exercitie, en nog belangrijker: de schaft!

Alle museaKerstvakantieAlle activiteiten

Bezoekersinformatie

Bezoekers mogen op Landlopersdag ook een kijkje nemen in de gevangenis 'De Rode Pannen', onder begeleiding van een landloper, veldwachter of ambtenaar. Op het binnenplein spelen de kinderen spelletjes en draaien ze rond in de carroussel. De volwassenen komen ogen tekort, want er is van alles te zien! De Boevenbus rijdt rond, er is theater en er staan marktkramen.

Landloperdag Gevangenismuseum Veenhuizen.
30 december 2012.
Toegang: € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-12-28 11:08:56 - 362