Grote schoonmaak voor aangespoelde griend

Natuurmuseum Fryslan |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Natuurmuseum Fryslân monteert een aangespoelde griend

5 februari 2013 Wetenschap Leeuwarden, Friesland Het zijn niet alleen maar kwallen en schelpen die je tegenkomt op het strand. Zo lag een tijdje terug bultrug Johannes nog vlakbij het strand van Texel en spoelde in 2006 een griend aan op het strand van Schiermonnikoog. Dit dier wordt nu schoongemaakt voor een plekje in Natuurmuseum Fryslân. Hoe het museum dat doet, kun je bekijken in het Open Atelier.

Als de griend helemaal klaar is, krijgt die een plekje in de Walviszaal

De griend spoelde in 2006 aan op het strand van Schiermonnikoog. Een dier van bijna vijf meter lang en herkenbaar aan zijn stompe kop. Het Natuurmuseum Fryslân wilde het dier graag toevoegen aan de walvissencollectie. Daar was wel eerst een grote schoonmaak voor nodig. De botten zijn eerst helemaal schoongemaakt en ontvet. Nu is het tijd om alle delen weer te monteren. Dat gebeurt in het Open Atelier van het museum, en daarbij mag iedereen kijkje nemen! Als de griend helemaal klaar is, krijgt die een plekje in de Walviszaal van het Natuurmuseum.

Friesland onder water

In het Natuurmuseum Fryslân ga je op avontuur in het Friese landschap. Vooral de vaste expositie Friesland onder Water is heel leuk. Al wandelend tussen kroos en waterplanten ontmoet je er duikende aalscholvers, verscholen snoeken en een gevaarlijk uitziende meerval, terwijl je voeten droog blijven.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2013-02-04 09:09:33 - 184