1

Duik in het militaire verleden

Bronbeek in Arnhem bestaat 150 jaar

Museum Bronbeek Nieuws door

archief oud artikel 22 februari 2013 Geschiedenis Arnhem, Gelderland Museum Bronbeek in Arnhem herbergt een heel oud stukje militaire geschiedenis. Het is al 150 jaar geleden dat Koning Willem III het landgoed schonk om als tehuis voor invalide oud-militaire te dienen. Nu wonen er nog steeds oud-militairen en is het een interessant museum!

Deze week vierde Bronbeek een bijzonder feestje. Het is namelijk al 150 jaar geleden dat het landgoed een tehuis werd voor oud-militairen. Sindsdien woonden er vele militairen die dienden voor het vaderland en mindervalide uit de strijd kwamen. Naast een tehuis is Bronbeek ook al lange tijd een museum, waar het Nederlandse strijdverleden goed bewaard wordt. Vooral de oorlog die in Nederlands-Indië woedde heeft de aandacht in het museum. De vaste expositie Het verhaal van Indië neemt bezoekers mee naar het koloniale verleden van Nederlands-Indië, de Tweede Wereldoorlog en het leven in de kolonie. In totaal bezit het museum 45.000 stukken: van kanonnen tot vlaggen en ankers. Speciaal voor het 150-jarige bestaan stelde het museum de expositie 150 jaar Bronbeek samen.

150 jaar Bronbeek

Hoe leefden de militairen in het tehuis Bronbeek? Hoe zagen hun dagen eruit en hoe vierden zij feest? De expositie 150 jaar Bronbeek neemt bezoekers mee naar het dagelijks leven op het landgoed. Maak kennis met vijftien bewoners, die allemaal in een andere periode in het tehuis woonden. Allemaal hebben ze hun eigen, boeiende verhaal te vertellen. De expositie laat verder zien hoe de instelling zich ontwikkelde, dat er een sluiting dreigde en hoe de museale collectie tot stand kwam.

Landgoed Bronbeek

Op het omliggende Landgoed Bronbeek staan verschillende monumenten, zoals het Indië-monument Arnhem en het Monument Japanse Vrouwenkampen in Apeldoorn. Ook beelden van Van Heutsz en Koning Willem III getuigen in de tuinen nog van het verleden.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 22 februari 2013 - 319