1

Stadslawaai van eeuwen geleden

Luister naar het geluid van de Dam in Amsterdam Museum

Amsterdam Museum: de geschiedenis van Amsterdam leeft! Nieuws door

archief oud artikel 28 maart 2013 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Heb je wel eens op de Dam gestaan? Probeer je dan eens voor te stellen wat je daar allemaal hoort. Pratende mensen, een rinkelende tram en verkeersrumoer: het vult het plein met geluid. In 1895 hoorde op dezelfde plaats helemaal geen auto's, maar ratelende karren en hoefgetrappel. Het Amsterdam Museum laat het horen!

Met een speciale installatie laat het Amsterdam Museum vanaf vandaag bezoekers het geluid van het drukste plein van de hoofdstad horen. Niet alleen de geluiden van nu, maar ook die van 1895 en 1935. Door zogenaamde soundscapes klinkt het geluid van schreeuwende venters, ratelende karren en het gebeier van klokken. De klanken nemen iedere bezoeker mee naar vervlogen tijden en brengen uiteindelijk het geluid van vandaag weer terug. Tegenover de soundscapes hangt een schilderij van de Dam, gemaakt door door George Hendrik Breitner. Zo is het net alsof je daadwerkelijk midden op de Dam staat.

Geluidsverhalen

Naast het luisteren naar de geluiden op straat krijgen bezoekers ook verhalen te horen van de Amsterdammers zelf. Want hoe ervoeren zij al die veranderingen? En natuurlijk is er in het Amsterdam Museum nog veel meer te zien en te ontdekken over de hoofdstad en haar inwoners.

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 28 maart 2013 - 269