Uitstapjes voor mindervaliden: onbeperkt genieten!

Zoek een rolstoelvriendelijk uitstapje |  
Redactioneel door
Foto 1. Bezoek bijvoorbeeld een tuin, zoals de Belevingstuin in Breda en de Botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

De leukste dagjes uit zonder hindernissen

4 juni 2017 Toerisme Landelijk Wanneer je een beperking hebt, is het soms moeilijk om een leuk en geschikt uitstapje te vinden. Toch zijn er genoeg leuke activiteiten die je kunt doen wanneer je beperkt bent. DagjeWeg.NL licht de leukste uitstapjes voor mindervaliden en visueel beperkten uit.

Dagjes uit voor mindervaliden

Baantjer Speurtocht Amsterdam - Een spannende Baantjer Speurtocht in Amsterdam , gebaseerd op de televisie serie Baantjer. Treed in de voetsporen van inspecteur De Cock. Moord en doodslag staan centraal tijdens deze sensationele tocht. Samen in een team ga je op weg, en probeer je samen met je teamgenoten zoveel mogelijk punten te scoren. De winnaars worden passend beloond! En maak je geen zorgen over je beperking. De paden zijn namelijk rolstoeltoegankelijk. Geniet van dit spannende spel!

Manege zonder drempels - Voor hen die liever rustig aan willen doen, is er een leuke, maar vooral ontspannende activiteit. Manege zonder Drempels in Bennekom biedt speciaal voor kinderen met een lichamelijk beperking een leuke dag. Alles is gelijkvloers, en dat is natuurlijk ideaal. Met een rolstoel is alles dus goed begaanbaar. Een hoogtepunt is het speciale huifbed. Pony's lopen dan onder een huifbed. Op de ruggen van de pony's is een soort stretcher bevestigd waarop een kind kan liggen. Een rit werkt ontspannend en geeft een natuurlijke massage. Ook op andere plaatsen in Nederland is dit te doen, zoals Moergestel, Rotterdam en Numansdorp.

Rolstoeldansen - Misschien heb je altijd al willen dansen? Dan is rolstoeldansen dé uitkomst. Stichting Rolstoeldansen Nederland maakt deze recreatieve activiteit mogelijk voor gehandicapten en niet gehandicapten waarbij muziek en beweging een belangrijke rol speelt. Laat zien dat mensen in een rolstoel de vrijheid van bewegen ook kennen! Vergeet voor even je handicap en wees een dansster.

G-voetbal - Voor hen die even willen voelen hoe het is om een voetballer te zijn, is er G-Voetbal. G-voetbal is voetbal waarin een paar aanpassingen zijn verricht om het spelers met een verstandelijke of lichamelijke beperking mogelijk te maken ook hun partijtje mee te spelen. Op verschillende niveaus kan er gevoetbald worden. Een te gekke ervaring voor mensen die fysiek of lichamelijk beperkt zijn. G-voetbal kan bij heel veel clubs en verenigingen gespeeld worden. Misschien zelfs wel in uw eigen woonplaats.

Dagje uit met een visuele handicap

Kruidentuin Egmonderhout - Geniet van een uitstapje naar een kruidentuin met heerlijke geuren. Deze kruidentuin is onder andere te vinden in Egmonderhout. De zintuigen van visueel beperkten zijn vaak ontzettend goed ontwikkeld. Door te ruiken, te voelen en te proeven, genieten ze zo van de natuur. De opschriften langs de paden, zijn in braille.

A. Vogeltuinen - Tussen Epe en ’t Harde bevinden zich de A. Vogeltuinen. Dit zijn de gezondste plekken van Nederland. In de tuinen staan vele planten met een geneeskrachtige werking. Die worden in Elburg op een ecologische wijze gekweekt. Wie wil weten of de medicijnen ook echt werken, kan ze kopen bij de tuinen. Ruik de natuur!

Belevingstuin Breda - Deze belevingstuin in Breda is speciaal ingericht voor visueel beperkten en met name voor kinderen. In een gigantische tuin wandelen de bezoekers langs eilandjes waar de verschillende zintuigen centraal staan. Zo kun je bijvoorbeeld het verschil ervaren tussen ondergronden van schelpen, grind en boomschors. Maar ook een waterpartij trekt de aandacht. De nadruk ligt op het prikkelen van diverse zintuigen. Op die manier kunnen de bezoekers met al hun zintuigen van de natuur genieten. Ook blinden en slechtzienden kunnen in de belevingstuin heel veel waarnemen.

De Botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht - In de Botanische tuinen zijn er in elk jaargetijde mooie dingen te zien. En natuurlijk ruikt het er heerlijk! Deze tuinen zijn zeer geschikt voor blinden en slechtzienden. Er zijn diverse voorzieningen voor blinden zoals tikranden. Hierdoor kunnen visueel beperkten ook goed de weg vinden door de tuinen. Ook zijn blindengeleidehonden toegestaan.

Oud Groevenbeek - Op het landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo is een natuurpad, toegankelijk voor mensen met een visuele beperking en voor mensen die van een rolstoel afhankelijk zijn. Er is onder andere een routebeschrijving verkrijgbaar in braille- en grootletterschrift.

Bekijk de leukste uitjes voor rolstoelgebruikers. Ook aan scootmobiels is gedacht!
Foto 2. Veel uitstapjes zijn gelukkig gewoon toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. Foto: Pixabay.

Laatst gewijzigd: 2021-10-11 13:54:57 · Gepubliceerd: 2013-05-03 15:22:53 - 19556