1

Terug naar de Gouden Eeuw met Frans Hals

Vier het Frans Hals Festival

Haarlem Nieuws door

archief oud artikel 14 mei 2013 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Frans Hals mag dan geboren zijn in Antwerpen, de beroemde kunstschilder uit de Gouden Eeuw was een rasechte Haarlemmer. Daarom staat de hoofdstad van Noord-Holland nog tot en met vandaag in het teken van de Oude Hollandse meester tijdens het Frans Hals Festival. Brul mee met het Frans Halslied, treed in de voetsporen van de kunstenaar tijdens de stadswandeling of schuif aan de bar van Malle Babbe en drink een Fladderak!

Op de laatste dag van het festival bestaat het Frans Hals Museum honderd jaar. En dat viert Haarlem 's ochtends vroeg op de Grote Markt. Om 09:00 uur opent de burgemeester de laatste festivaldag met een speech waarna de acteurs van Living History Kennemerland de bezoekers terugbrengen in de tijd van Frans Hals. Daarna barsten de basisschoolleerlingen van Haarlem in gezang uit als ze samen met het koor van het Frans Hals Museum het speciale Frans Hals lied ten gehore brengen. Na dit lied zal de lucht zich vullen met de bontgekleurde ballonnen die de kinderen oplaten.

In de voetsporen van Frans Hals

Tijdens de stadswandeling 'In de voetsporen van Frans Hals' is het alsof je weer terugkeert naar de tijd van de Gouden Eeuw. Op verschillende plaatsen waar de kunstschilder ooit zijn meesterwerken maakte, staan op ware grootte kopieën van zijn schilderijen opgesteld. Ook op locaties waar ooit vrienden of opdrachtgevers van Frans Hals woonden kunnen bezoekers de schilderijen van de geportretteerden bewonderen.

Aan de bar bij Malle Babbe

Ook Haarlems oudste café is jarig tijdens het Frans Hals Festival. Proeflokaal De Blauwe Druif viert haar honderdvijftigste verjaardag geheel in stijl van de Gouden Eeuw en verandert tijdens het evenement in de Malle Babbe kroeg. Zittend op de houten banken en aan grove eiken tafels zijn de gasten van nu ineens de drinkers van toen. Drink een Fladderak, eet een middeleeuws borrelhapje of geniet van een Malle Babbe biertje uit een klepperman. Malle Babbe vermaakt de gasten met dolle grappen, terwijl de luitspeler middeleeuwse liederen speelt.

Wie was Frans Hals ook alweer?

Frans Hals (1583 - 1666) was een kunstschilder die ten tijde van de Gouden Eeuw leefde. Hij staat bekend als één van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters, waar hij tussen beroemde namen als Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn en Jan Steen staat. De kunstenaar werd geboren in Antwerpen, maar werkte zijn hele leven in Haarlem. Hij werd vooral bekend door zijn levendige en kleurrijke schuttersstukken en afbeeldingen van tijdgenoten.

Dagje Haarlem? Bekijk wat deze historische stad allemaal te bieden heeft!

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 14 mei 2013 - 403