Duurzaam genieten van een drankje in de zon

Beter & Leuk Amsterdam | Redactioneel door

De leukste groene terrasjes

4 augustus 2013 Toerisme Terrassen worden druk bezocht met dit weer en dat is niet zo gek. Want wat is er nu fijner dan al nippend van een drankje ongegeneerd naar voorbijgangers loeren? Als dat op een duurzame manier kan, is dat helemaal mooi meegenomen. DagjeWeg.NL zet daarom de leukste groene terrasjes op een rij.

Beter & Leuk

'Eat good food', dat is het motto van Beter & Leuk in Amsterdam. Woorden die het eetcafé bijzet met gezonde gerechten gemaakt van verse, biologische groenten, fruit en zuivel uit de regio. Vleesliefhebbers kunnen hun eetvertier beter ergens anders zoeken, want alle gerechten op de kaart zijn vegetarisch. Veganisten zitten daarentegen wel helemaal op hun plek bij Beter & Leuk. Iedere zondag kunnen zij aanschuiven bij een vegan brunch. Maar ook voor slechts een verfrissend drankje plof je neer op het terras van Beter & Leuk. Geniet bijvoorbeeld van het dorstlessende drankje Bionade, kokoswater of een verse fruitsmoothie.

Baklust

Voor een eerlijke cappuccino en een overheerlijk stuk cheesecake of worteltaart moet je bij Baklust in Den Haag zijn. Meer zin in een dorstlesser? Vraag dan naar het sapje van de dag. De gezellige retro inrichting doet je vermoeden dat een tijdmachine je terug heeft gevoerd naar de jaren zestig, maar ook buiten op het terras is het goed toeven. Op de kaart prijken veel veganistische gerechten en ook mensen die hun eten glutenvrij prefereren zijn hier aan het juiste adres. De producten die het personeel gebruikt zijn zoveel mogelijk van het seizoen en uit de omgeving. En ook in de details komt respect en zorg voor de aarde terug bij Baklust. Het restaurant gebruikt namelijk schoonmaakmiddelen en meeneem-verpakkingen die biologisch afbreekbaar zijn.

Het Paradijs

'Een aards paradijs waar duurzaamheid de basis vormt voor een harmonieuze sfeer,' dat zijn de woorden waarmee restaurant Het Paradijs in Enschede zich omschrijft. Tijdens warme dagen vertoeven bezoekers heerlijk op het terras, maar ook wanneer het koud is of regent waan je je buiten. De inrichting van het restaurant vormt namelijk een binnentuin compleet met exotische planten, houten loopbrug en vijver vol vissen en schildpadden. De kaart bestaat uit biologische en vegetarische gerechten die gemaakt worden met producten uit de buurt. Maar ook voor een 'groen' wijntje of high tea ben je welkom bij Het Paradijs. Leuk weetje: 87 procent van Het Paradijs is gebouwd met gebruik van gerecyclede materialen. Bovendien vangt het restaurant duizenden liters water op door middel van watertanks. Met dit regenwater worden de planten besproeid en de vijver gevuld.

Villa Augustus

Een hotel, restaurant, markt-café en tuin. Wat is Villa Augustus niet? Wat het in ieder geval wel is, is biologisch en duurzaam. Sommige groenten belanden namelijk rechtstreeks uit de moestuin op je bord! Op het terras is het heerlijk toeven, terwijl de kinderen zich vermaken in het speeltuintje. Daarna is een wandeling door de omliggende tuin vol bloemen, kassen en een vijver zeker de moeite waard. Ook het markt-café vormt een leuke aanvulling op het restaurant. Hier drink je nog een bakje koffie en koop je groente, fruit, brood, kookboeken en leuke hebbedingetjes.

Spirit Rotterdam

Goed eten maken dat beter smaakt in mond, hoofd én hart. Dat is het idee achter Spirit in Rotterdam, het restaurant dat Daniël en Roosmarijn Saat in 2005 van hun ouders overnamen. Vandaag de dag mag Spirit zich als enige restaurant in Rotterdam 100 procent biologisch noemen. Hier eet je dus geen groente met chemische groei- en bestrijdingsmiddelen. Wat je er wel vind is een gevarieerd aanbod van vegetarische gerechten gepresenteerd in buffetvorm. Bij de kassa wordt je bord gewogen, je betaalt puur voor wat je opschept. Zo kunnen bezoekers niet alleen zelf bepalen wat ze willen eten, maar ook hoeveel. Op die manier verdwijnt er minder eten in de afvalbak.

Hoe groen is groen?

Een duurzaam terras zijn, gaat verder dan biologisch voedsel serveren. Je kunt zelf beoordelen of een restaurant of café rekening houdt met het welzijn van de aarde en haar (toekomstige) bewoners door te letten op bijvoorbeeld het volgende.

  • Biedt het terras kraanwater aan als alternatief voor bronwater?
  • Werken de koks met streek-, seizoens- en fairtradeproducten?
  • Staan er vegetarische gerechten op de kaart?
  • Biedt het terras de mogelijkheid om overgebleven eten mee te nemen?
  • Is het mogelijk om verschillende portiegroottes te bestellen?
  • Wat wordt er gedaan aan energiebesparing?
  • Serveert het terras MSC-vis?

Culinair genieten begint bij DagjeWeg.NL. Bekijk ons overzicht van restaurants.
Laatst gewijzigd: 2013-08-02 17:11:56 · Gepubliceerd: 2013-07-24 15:23:15 - 584