Historisch Oogstweekend in het Openluchtmuseum

Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september

Terug in de tijd in het Nederlands Openluchtmuseum Redactioneel door

archief oud artikel 22 augustus 2013 Arnhem, Gelderland In het weekend van 31 augustus en 1 september 2013 is het historisch oogstweekend in het Openluchtmuseum te Arnhem. Kinderen mogen helpen met hooien en rooien en gaan met een boswachter op zoek naar wilde eetbare planten. Verhalen en demonstraties geven betekenis aan vergeten woorden als wannen, haren, roten en repelen en er is van alles te proeven en beleven. Het oogstweekend wordt georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten.

(W)eet wat je oogst

Niet alleen op de akker en in de moestuin groeien eetbare planten, maar ook in de vrije natuur. Welke planten kun je eten? En knabbel je op de bladeren of de wortels of ook aan de bloemen zelf? Met een boswachter van Natuurmonumenten speuren kinderen en hun ouders het museumpark af en ontdekken ze waar je op moeten letten als je wilde planten wilt eten. De boswachter laat je plukken, ruiken, voelen en proeven.

Er wordt gedorst met de vlegel en dorsstok, en bezoekers nemen de rol van het paard over! Samen trekken ze een enorme dorsrol over het dorskleed vol graan. Deze methode leverde vanaf de achttiende eeuw een enorme tijdwinst op. Ook is een oude machinale dorskast te zien en de zelfbinder bindt het gemaaide graan in no-time tot schoven.

Tuinbonensoep met kinnebakspek

Het aardappelveld is gerooid, maar er ligt nog een aardig maaltje op de akker. Kinderen rapen de allerlaatste piepers van het land. Lekker voor thuis, maar je kunt er ook een 'aardappelspies' van laten maken om meteen op te peuzelen!
De boerin uit Varik kookt stevige wulbonensoep van tuinbonen met 'kinnebakspek' voor de arbeiders op het land, maar bezoekers mogen ook een hapje proeven.

Theater over onderkruipers

De landbouwmechanisatie had dramatische gevolgen voor de landarbeiders. Een langdurige staking in 1929 was het gevolg, maar de modernisering bleek onomkeerbaar. Een indringend theaterspel vertelt over de 'onderkruipers', werkwilligen die in tijden van staking juist wel aan de slag gingen.

Wannen? Repelen? Vergeten woorden leven weer tijdens het oogstweekend

Oogstbier van de museumbrouwer

De oogsttijd is de warmste tijd van het jaar. Het werkvolk dat op het akkerland bezig was met maaien, binden en ophokken was dorstig. De boer reed een vat bier naar het land om de dorst te lessen. De museumbrouwer liet zich inspireren door de geschiedenis en brouwde een meergranenbier van biologische gerst, rogge, haver en tarwe. Kom proeven van dit mollige, smaakvolle én biologisch biertje.

Praktische informatie

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem
+31 (0)26-3576111
www.openluchtmuseum.nl
Het Nederlands Openluchtmuseum is dagelijks geopend tot en met 27 oktober 2013 van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Entree: 15,30 euro voor iedereen boven de 13 jaar, 10,90 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Uw museumkaart is geldig!
Koop hier alvast entreebewijzen!

Laatst gewijzigd: 2013-08-22 16:52:34 · Gepubliceerd: 2013-08-22 13:27:33 - 623