Hè hè, we kunnen weer naar het Fries Museum!

We kunnen weer naar het Fries Museum! | Nieuws door

Het eerste museum dat Máxima als koningin opent, staat in Leeuwarden

13 september 2013 Toerisme Leeuwarden, Friesland Hoera voor het Fries Museum! Dit helemaal nieuw gebouwde museum wordt vandaag geopend door de koninklijke handen van koningin Máxima. Vanaf 13 september wordt 'Friesland' weer getoond en kun je hier terecht voor spraakmakende tentoonstellingen.

Een must-see voor Friezen, toeristen en iedereen met een Friese achteroom

De bekende Friese iconen, zoals de Elfstedentocht, Mata Hari en zestiende-eeuwse vrijheidsstrijder Grutte Pier, kun je natuurlijk vinden in dit museum. Maar er is ook werk van Friese en (inter)nationale kunstenaars. Het museum staat op de nieuwe locatie letterlijk middenin de stad. Toeristen en Leeuwarders kunnen zo het gebouw binnen lopen, de weg naar de parkeergarage loopt ook door het museum. De museumwinkel en het bijbehorende café Thús is ook voor iedereen te bezoeken.

Verhaal van Friesland

Vanaf 13 september is onder meer de permanente tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân zien. Zijn Friezen allemaal Snelle Jelle's? Hoe Fries zijn Friese Koeien? De antwoorden vind je in Leeuwarden. Volgens het museum is deze tentoonstelling een must-see voor Friezen, toeristen en iedereen met een Friese achteroom.

Friese elite van vroeger

Maar er is ook aandacht voor het verleden en in dit geval de Gouden Eeuw: vijf figuren uit de zeventiende-eeuwse Friese elite staan centraal en hun verhaal wordt hier verteld. Het bijzondere van het Fries Museum is dat de verhalen worden verteld, maar dat ook de spullen van de betreffende mensen getoond worden. Er worden topstukken uit het Friese erfgoed getoond: borduurwerk in goud en zilver, damast, portret en gebruiksvoorwerpen. Zo komt de Gouden Eeuw tot leven. Journalist en society-expert Jort Kelder is betrokken bij deze tentoonstelling over Oud Geld en vertelt de ins en outs van oud en nieuw geld.

Friesland in verzet

In het Fries Verzetsmuseum wordt verteld hoe Friezen en niet-Friezen de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Ook hier komt de geschiedenis dichtbij, door de getoonde voorwerpen, bijvoorbeeld legerschoenen, pistolen, een stukje zeep, een reep chocola. Ook zijn er documenten, foto’s en indringende  filmfragmenten te zien. Dat er een helemaal nieuw museum is gebouwd, is redelijk uniek in deze tijd. Het Fries Museum is het eerste compleet nieuw gebouwde museum van de éénentwintigste eeuw. Architect Abe Bonnema liet het museum bij zijn overlijden in 2001 volkomen onverwacht een groot bedrag na. Het Fries Museum maakt nu een frisse start, midden in Leeuwarden, met alle deuren weer wagenwijd open voor Friezen en de rest van de wereld. Koningin Máxima opent vrijdag 13 september het nieuwe gebouw.

Vandaag, tijdens de openingsdag is het museum van 12:30 uur tot 20:00 uur gratis te bezoeken!

Bezoekersinformatie

Het 'nieuwe' Fries Museum, aan het Wilhelminaplein 92 in Leeuwarden
Te bezoeken op alle dagen, behalve maandag, van 11:00 uur tot 17:00 uur.
Toegang: 10,00 euro voor volwassenen, 5,00 euro voor kinderen en studenten.
Laatst gewijzigd: 2013-09-24 12:20:17 · Gepubliceerd: 2013-09-11 13:36:07 - 1052