Verborgen juweeltjes

Open Monumentendag 2013 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Macht en pracht op Open Monumentendag 2013

13 september 2013 Toerisme Verbeeld je de zwierende japonnen van wulpse hofdames, terwijl ze jachtig door de gangen hollen. Voel de innerlijke rust van een dichterlijke baron, terwijl hij zijn ogen over het landschap laat zwerven.. Op Open Monumentendag 2013 spreken de grootse kastelen, beeldschone paleizen en statige grachtenpanden tot ieders verbeelding!

Macht en pracht werd uitgedrukt in steen

Macht en Pracht. Dat is het thema van de Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september. Dat machtige, prachtige stralen al die monumenten ook zeker uit: de patriciërshuizen, buitenplaatsen en landgoederen waren niet voor de allerarmsten weggelegd. Binnen het thema zal er dan ook aandacht zijn voor verschillende soorten macht - politiek, economisch of kerkelijk - en wat voor pracht daar in Nederland uit voor kwam. Door het hele land is er van alles te beleven.

Middeleeuws spektakel in Kampen

Dwars door het oude centrum, over de Oudestraat, draven de Ridders van de IJssel. Ze zijn met haast op weg om het recht te laten zegevieren op de Open Monumentendag in Hanzestad Kampen. Er is een misdrijf begaan en bij het Oude Stadhuis vindt de rechtspraak plaats. De hele dag door wemelt de oude binnenstad van demonstraties en middeleeuwse figuren. Het spektakel van de rechtspraak is gebaseerd op basis van de oude archieven uit Kampen. Sluit de dag daverend af: op het Van Heutszplein is een heuse veldslag!

Open Monumentendag in Kampen
De varende Kogge, de rechtspraak en de berechting beleven kan om 11:00 en 15:30 uur op zaterdag 14 september. Om 16:30 uur is er een heuse veldslag met kanonnen.

300 jaar Vrede van Utrecht en Open Monumentendag

Het thema Macht & Pracht is ook gekozen vanwege 300 jaar Vrede van Utrecht, waarbij een einde werd gemaakt aan een reeks van oorlogen in Europa en overzee. De Open Monumentendag in Utrecht belooft dan ook een waar feest te worden. Neem een kijkje in de 19-eeuwse Regentenkamer van het Willem Arntzhuis, onderdeel van het Dick Bruna Huis. Beklim kerktorens of zie hoe rijkdom, maatschappelijk aanzien of hogere idealen als geleerdheid zich uitdrukten in steen.

Open Monumentendag in andere steden:

Geniet het hele weekend van de Open Monumentendag. Boek een hotel! Of ga logeren in weelde op Kasteel de Haar.

Laatst gewijzigd: 2013-09-16 08:57:01 · Gepubliceerd: 2013-09-11 16:03:00 - 410