Anna Victoria Tyshayeva: Muziek vol betekenis

Oekraïense wereldpianist noemt klassieke muziek verrijking voor iedereen

Anna Victoria Tyshayeva: Bonjour Paris! Redactioneel door

archief oud artikel 24 april 2014 Cultuur Ede, Gelderland Waar woorden tekortschieten, daar begint muziek te spreken. Anna Tyshayeva is dat tijdens haar succesvolle pianocarrière meer en meer gaan ontdekken. En gaan bewonderen. "Klassieke muziek is niet alleen een genoegen, het is een verrijking", zegt ze. "Er zijn nooit genoeg mensen om dat door te geven."

Staande ovatie

Anna Tyshayeva is geboren in Odessa, maar Frankfurt is al vele jaren haar thuis. Vanaf het eerste moment dat ze voet op Duitse bodem zette, eind jaren '90, woont ze in de stad aan de Main. "Het culturele leven is hier goed en je kunt vanuit hier makkelijk alle kanten op reizen", vertelt ze. Vooral dat laatste komt de jonge, inmiddels Duitse musicus goed van pas. Want na het winnen van diverse concoursen kreeg ze uit talrijke landen verzoeken om haar kunsten te komen vertonen. Zo trad ze op in landen als Oostenrijk, Italië, Frankrijk en zelfs Japan. In Nederland was ze tot nu toe twee keer te horen, vorig jaar en begin dit jaar. Aan die optredens heeft ze nog hele goede herinneringen. "Het publiek in Holland is geweldig. Bij één van mijn concerten kreeg ik van sommige mensen al voor de pauze een staande ovatie. Ik zie er dan ook naar uit om terug te komen!"

Anna Victoria Tyshayeva komt opnieuw een optreden geven, in de Edesche Concertzaal. Ditmaal neemt ze de beroemde violist Anar Ibrahimov mee voor een programma vol Franse muziek: Bonjour Paris! Bestel tickets voor dit concert op zaterdag 17 mei 2014.

"Ik zoek stukken waarbij ik het gevoel heb: dit mâet ik spelen."

Liefde voor klassieke muziek

Het is tegenwoordig niet makkelijk om als pianist carrière te maken. Er zijn zâ veel jonge pianisten die op kansen azen, daar kom je maar moeilijk tussen. Anna lijkt dat echter niets uit te maken. "Hoeveel professionele pianisten er ook zijn, er zijn nooit genoeg mensen om de liefde voor klassieke muziek door te geven. Ik zie andere pianisten dan ook niet als concurrentie. We helpen elkaar juist. Gedachten aan het maken van een carrière staan bij mij niet op de voorgrond." Wat bij Anna wel op de voorgrond staat, is haar zoektocht naar wat zij de 'innerlijke betekenis' van muziek noemt. "Het vult mij echt met bewondering hoeveel betekenis er in muziek zit. Dat is moeilijk te bevatten. Wat je niet kunt uitdrukken in woorden, kan in de muziek in een paar noten besloten liggen. Ik vind het belangrijk dat we dat doorgeven. Dat klassieke muziek niet alleen een genoegen is, maar ook een verrijking."

Muziek met betekenis

Anna zoekt bewust naar veelbetekenende werken voor haar concertprogramma's. "Ik wil mijn tijd niet besteden aan werken, alleen omdat ze succesvol of virtuoos zijn. Ik zoek stukken waarbij ik het gevoel heb: dit mâet ik spelen. En zelfs dan zijn er te veel werken om in één pianoleven te spelen..." Tijdens haar eerste concert In de Edesche Concertzaal, op zondag 13 oktober, koos Anna voor stukken van Bach, Brahms en Franck. "De werken die ik van hen speel, hebben ze alle drie op 'rijpe' leeftijd gecomponeerd. Bach was 56, Brahms 60 en Franck 62. Ze waren wijs, ervaren, meesterlijk. En dat hoor je. Er zit zo veel gevoel, emotie en passie in. Dat is de rode draad door mijn programma." Anna Victoria Tyshayeva komt opnieuw een optreden geven, in de Edesche Concertzaal. Ditmaal neemt ze de beroemde violist Anar Ibrahimov mee voor een programma vol Franse muziek: Bonjour Paris! Bestel tickets voor dit concert op zaterdag 17 mei 2014.

Laatst gewijzigd: 2016-03-21 14:12:23 · Gepubliceerd: 24 april 2014 - 812