1

"Ik giet muziek niet in constructies, ik kan niet anders!"

Bestel kaarten voor het improvisatieconcert van Jan Vayne! Redactioneel door

archief oud artikel 30 oktober 2013 Cultuur Ede, Gelderland Jan Vayne houdt niet van structuur. "Het hoort misschien bij mijn karakter, maar ook als ik piano speel, ben ik erg impulsief. Toen ik als vierjarig jongetje op pianoles ging, wilde ik geen vaststaande wijsjes leren, maar gewoon vrij spelen." Een portret van de pianovirtuoos, die donderdag 21 november optreedt in de Edesche Concertzaal.

Dat is de reden waarom Jan niets in constructies giet: “Ik kan niet anders! Zo ben ik, ik speel gewoon wat mijn hart me ingeeft. Dat is hetzelfde als een kind begint te praten en hij praat maar door omdat het zo leuk is, tot iemand zegt: maar weet je wel hoe moeilijk praten is? Dat is wel de cultuur, bijvoorbeeld op muziekscholen. Maar het kan ook anders! Voor muzikanten die de techniek volmaakt beheersen heb ik bewondering, maar ze zijn toch aan het herscheppen. En een vaststaand programma is wel knap, maar toch ook steriel. Ik ben zelf aan het creëren, ik moet op het moment zelf de noten fabriceren. Dat maakt het ook wel zwaar, zo'n concert is hard werken. Maar ja, ik werk dan overdag weer niet, dat scheelt!”

Koop tickets voor het improvisatieconcert van Jan Vayne in de Edesche Concertzaal op donderdag 21 november!

Pianospelen is net babbelen

Donderdag 21 november geeft Jan Vayne een improvisatieconcert in de Edesche Concertzaal. Jan vergelijkt het pianospelen nogmaals met de drang om te praten: “Bijna alle mensen hebben de behoefte om te praten, dus ze doen het. Dat geldt ook voor muziek, ik denk dat er meer mensen muziek zouden kunnen maken als ze gewoon hun hart zouden volgen. En dan heb je natuurlijk wel het verschil tussen babbelen en een mooie redevoering houden, maar het gebeurt allebei vanuit het hart. Ik praat als het ware van me af als ik aan het spelen ben, ik hoef daarom ook nooit mijn best te doen en ik heb geen last van zorg of twijfel als ik speel. Dat zorgt voor een comfortabele sfeer.”

Hoe meer uitdaging, hoe beter

En helemaal in de Edesche Concertzaal waar het publiek zo dicht bij de pianist zit. Jan verwacht dan ook dat het een gezellige avond gaat worden. “Het leuke van een kleine zaal is dat je ook de mensen op de achterste rijen ziet zitten. Ik vind het belangrijk dat mensen betrokken worden. Misschien denken ze dat ik stiekem iets heb voorbereid. Laten ze zelf maar beslissen wat ik speel, dan zien ze dat ik iets doe dat niet vaststaat. Dat geeft het publiek een kick en voor mij geldt: hoe meer uitdaging, hoe beter!”

En hoe vindt Jan Vayne het dat er in de Edesche Concertzaal een bijzondere Bösendorfer op hem staat te wachten? “Ik heb thuis ook een Bösendorfer! Gaaf zeg! Is die vleugel in de concertzaal gesponsord? Nee? Wat een investering in deze tijd, zeg...”

Wees erbij!

Geniet ook van muziek die tot leven wordt gebracht door een pianist met liefde voor ongestructureerde avonden en spontane muziek.
Donderdag 21 november 2013
Aanvang: 20:00 uur in de Edesche Concertzaal. Entree: er zijn kaarten te koop vanaf 22,00 euro per ticket. Bestel kaarten!

Laatst gewijzigd: 2013-10-31 17:49:02 · Gepubliceerd: 30 oktober 2013 - 761