1

Kunst uit de gevangenis

Zoek een creatief uitstapje uit Nieuws door

archief oud artikel 15 november 2013 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Gevangenen uit de beroemde Kresti-gevangenis in St. Petersburg hebben hun kunst opgestuurd naar Amsterdam, omdat het dit jaar het Nederland-Ruslandjaar is. Hun kunstwerken worden voor het eerst getoond, in combinatie met kunst van gevangenen uit de evenzeer beroemde Amsterdamse Bijlmer Bajes.

Het werk in de Bijlmer Bajes werd speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt door gedetineerden, met name door jongeren uit de TOP 600, onder leiding van onder meer de bekende acteur Peter Faber. Gerenommeerde Russische kunstenaars lieten zich door de Kresti-gevangenis inspireren en hun werken zijn ook te zien. Burgemeester Van der Laan heeft 7 november de expositie geopend in de Bijlmer Bajes.

Benefietavond in Russische stijl

Zaterdag 29 november wordt de kunst geveild tijdens een benefietavond in Russische stijl. De Russische pianist Andrej Hoteev geeft een bijzonder concert. Hij woonde als kleine jongen tegenover de Kresti-gevangenis en hij vertelt deze avond hoe dat hem heeft geïnspireerd. De opbrengst van de veiling is voor de Themis Foundation for Prison Reform en de Peter Faber Stichting. Daarmee worden in Nederland en andere delen in de wereld creatieve projecten voor gevangenen gefinancierd. Op die manier wordt aandacht gevraagd voor creatieve initiatieven, die moeten zorgen voor gedragsverandering in de gevangenis.

Kresti?

'Kresti' betekent 'Kruizen'. In de Kresti-gevangenis in St. Petersburg moesten veel beroemde schrijvers, kunstenaars, politici en dissidenten jarenlang wachten op hun proces. Nu is de gevangenis een centrum van hervorming en krijgen de gevangenen creatieve therapie. Van vrijdag 6 tot vrijdag 20 december kan het grote publiek het werk van Kunst als breekijzer in de Stopera zien.

Laatst gewijzigd: 2013-11-14 17:16:59 · Gepubliceerd: 15 november 2013 - 399