Ervaar zelf de wereld van de blinden

Stap in het dagelijkse leven van een blinde |  deel via WhatsApp | Reportage door

Komt dat niet zien in het muZIEum!

21 november 2013 Toerisme Nijmegen, Gelderland Als je je ogen dicht doet, is het donker. Maar in het muZIEum is het nóg donkerder. Precies zoals blinde mensen de wereld ervaren. Wil je dat ook eens ervaren? Betreed zelf - met blindenstok! - de wereld van de blinden.

Foto 1. Verschillende blinde mensen delen hun ervaringen in een bijzonder interview. Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart

Gids in het donker

'Wist je dat ik kleuren kan voelen?' Ineke houdt ons graag voor de gek...

De stem van onze gids Ineke is de enige strohalm waar we ons aan vastklampen. Net is de deur achter ons dichtgegaan en daar staan we: in het diepe duister. Dat voelt spannend. Waar zijn we? Wat is er om ons heen? Inekes vrolijke stem klinkt vanuit de donkerte: "Kom maar hierheen! Zo, ga maar met je rug tegen dit muurtje staan. Prima! En wie ben jij?" Ineke is onze rots in de branding. Ze is ons de baas in deze donkere wereld en beweegt zich vrijuit door de ruimtes.

Alles aanraken

Onwennig schuifelen we voort met onze blindenstok. "Kom maar mee naar mijn huis", klinkt Inekes stem. We mogen overal aankomen en proberen ons een beeld te vormen van haar huis. "Wat hangt er aan de wand?" vraagt Ineke. Juist, een stuk of wat fotolijstjes, die zijn nog makkelijk te herkennen. Ineke: "Daar hangen al mijn exen!" Aan humor ontbreekt het haar niet. Ineke heeft een bijzonder verhaal. Zeventien jaar geleden werd ze na een volleybalblessure geopereerd aan haar enkel en toen ze uit de coma kwam, was ze blind en slechthorend. Een indrukwekkend verhaal. Nu laat ze 'ziende' mensen een kijkje nemen in haar wereld.

Wat kriebelt daar?

Als je afhankelijk bent van je oren, een witte stok en normaal gesproken ook een hond, sta je heel anders in de wereld. Opeens wordt voelen heel belangrijk: is dit nou een brievenbus of een container? En wat kriebelt daar? Een conifeer! Hoe betaal je in een café voor een flesje cola? Ineke weet er alles van en telt met gemak de muntjes. "Zo, ik stop er een blauw rietje in. Alsjeblieft!" En met een lach: "Wist je dat ik kleuren kan voelen?" Ineke houdt ons nog vaker voor de gek. Ze beweert dat ze een bos rode krullen heeft en dat roodharigen erg ondeugend zijn. Dat laatste klopt, maar het eerste niet: Ineke heeft kortgeknipt wit haar. Een bijzonder moment, als de deur open gaat en we in een schaars verlichte hal komen. Pas dan zien wij een gezicht bij onze gids. Maar voor Ineke blijft het donker.

Speelse manier

De rondleiding in de wereld van de blinden zorgt ervoor dat je met andere ogen gaat kijken: Wat is de consequentie ervan als je je fiets slordig parkeert op de stoep? Hoe doen blinden boodschappen? (Ineke: Als ik ga winkelen, loopt er altijd een heel knappe, blonde kerel naast me. En hij blaft ook nog.") Hoe kunnen ze toch genieten van een zwempartijtje? Op een speelse manier laat Ineke ons nadenken en na afloop nemen we hartelijk en met veel respect afscheid. Het uur in het donker is voorbijgevlogen!

Geuren herkennen

Na de donkerbeleving is er nog veel meer te zien, te voelen en te ruiken in de foyer van de stadsschouwburg, waar het museum is gevestigd. Geuren herkennen, typen op een braillemachine, spelletjes doen met een blinddoek voor je ogen: de beleving gaat ook hier nog door. Indrukwekkend zijn de verhalen van blinde mensen die vertellen over alles wat ze tegenkomen in het dagelijkse leven. Social media, vooroordelen, moeilijkheden: ze vertellen er openhartig over.

Mee met de blinde gids

Ook een keer een donkerbeleving meemaken? In het muZIEum worden steeds groepjes van zes personen rondgeleid. Reserveer wel van tevoren! Van tevoren is er 'stokinstructie' en na afloop is er alle gelegenheid om de proefjes en spelletjes uit te proberen. Een rondleiding kost 15,00 euro per persoon. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar betalen 10,00 euro. Jongere kinderen wordt geadviseerd nog niet mee te gaan met de rondleiding in verband met de impact die het kan hebben.
Foto 2. Een groepje dames maakt zich klaar om de donkerbeleving in te gaan. Foto: muZIEum
Foto 3. muZIEum opent je ogen voor de bijzondere wereld van de blinde mens. Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart
Foto 4. Speel geblinddoekt een spelletje! Hoe voelt dat? Foto: DagjeWeg.NL/A. Goedhart
Pas na de rondleiding zie je het gezicht dat bij de stem van je gids hoort. Foto: muZIEum

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:14:25 · Gepubliceerd: 2013-11-20 16:28:39 - 5357