Laatste kans: kijkje tussen al die oude globes

Nieuws door

archief oud artikel 16 december 2013 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het Scheepvaartmuseum mag trots zijn: het museum heeft één van de belangrijkste collecties met wereldbollen ter wereld. Maar nog even en al dat moois verdwijnt weer in het depot...

Zeventig oude globes

Het Scheepvaartmuseum mag trots zijn: het museum heeft één van de belangrijkste globecollecties ter wereld. In de tentoonstelling zijn zeventig globes te zien; bijna allemaal van vââr 1850. De globes laten zien hoe mensen door de eeuwen heen langzaam maar zeker de aarde en de sterrenhemel in kaart brachten.

Afscheid van de globes

Zondag 5 januari neemt Het Scheepvaartmuseum met afscheid van De Globes. Tussen 11:00 uur en 16:00 uur kunnen kinderen hun eigen miniglobe versieren. Er wordt ook nog een mooie prijs uitgereikt... Ook kunnen bezoekers aanschuiven één van de speedrondleidingen, die steeds plaatsvinden. De museumgids vertelt dan nog eenmaal alle hoogtepunten van de bijzondere collectie.

Kwetsbaar

Conservator Diederick Wildeman van Het Scheepvaartmuseum vertelt: "Onze zeer oude globes zijn door alle verschillende materialen waarvan ze gemaakt zijn zo kwetsbaar, dat ze niet te lang aan licht blootgesteld mogen worden. Bijvoorbeeld een dunne schil van papier-maché en met de hand ingekleurde papierenkaarten. Na ruim twee jaar wordt het daarom tijd om de globes voor minimaal tien jaar in het donkere depot op te slaan."

Nieuwe tentoonstelling

Op 1 april 2014 wordt de nieuwe voorstelling geopend als opvolger van De Globes: De Atlassen. Er zijn nog diverse prikkelende en interactieve tentoonstellingen te zien in het Scheepvaartmuseum, waar de bezoeker op ontdekkingstocht gaat door 500 jaar maritieme geschiedenis.

Laatste kans: tentoonstelling De Globes.
In het Scheepvaartmuseum Het Scheepvaartmuseum is 7 dagen in de week geopend van 9.00 tot 17.00 uur, behalve op 25 december 2013 en 1 januari 2014 en Koningsdag. www.hetscheepvaartmuseum.nl.

Laatst gewijzigd: 2013-12-16 08:43:17 · Gepubliceerd: 16 december 2013 - 145

Dit past bij 'Laatste kans: kijkje tussen al die oude globes'