Foam sluit het jaar af met dwarse William Klein

William Klein in de spotlights Nieuws door

archief oud artikel 20 december 2013 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Fotografiemuseum Foam sluit het jaar af met een overzichtstentoonstelling van William Klein, die de kunstwereld op zijn grondvesten deed trillen. Tentoonstellingen van zijn werk zijn vrij zeldzaam.

Legendarische fotograaf

William Wie? Deze kunstenaar (geboren in 1928) is al zestig jaar bezig. Het museum Foam staat de komende tijd volledig in het teken van leven en werk van deze legendarische fotograaf, cineast en grafisch ontwerper. En er is meer dan genoeg van hem te laten zien! Je kunt gerust zeggen dat zijn werk van immense invloed is geweest op de fotografie van de tweede helft van de twintigste eeuw en nog steeds is het actueel. Er is bijvoorbeeld ruim aandacht voor het baanbrekende werk dat Klein maakte in New York in de jaren vijftig. Ook is er werk te zien uit Rome, Moskou en Tokyo.

Controversieel boek

In 1956 zette Klein met zijn boek Life is Good & Good for You in New York: Trance Witness Revels alles op zijn kop. Hij liet namelijk een samenleving zien die niet strookte met het Amerikaanse zelfbeeld. Klein maakte nog vier stedenboeken die de nog jonge fotografische tradities op losse schroeven zetten. New York, Rome, Moscow en Tokyo zitten vol grofkorrelige, bruuske foto's die de vier steden op een, tot dan toe, ongekende manier weergeven William Klein: zelfstandig, eigenzinnig, ongrijpbaar en dwars, maar in alles uiterst getalenteerd. Hij is in al zijn diversiteit te zien in Foam.

Tentoonstelling over William Klein
Te zien van 20 december 2013 tot en met 12 maart 2014.
Dagelijks open van 10:00 uur tot 18:00 uur, donderdag en vrijdag tot 21:00 uur.
Entree tot Foam kost € 8,75 (William Klein-toeslag: €1,25)

Laatst gewijzigd: 2013-12-19 16:34:20 · Gepubliceerd: 20 december 2013 - 478