Hoogtijdagen van jazz: Bud Powell in Edesche Concertzaal

Koop tickets voor Fat Cat in de Edesche Concertzaal |  deel via WhatsApp | Interview door

"Je speelt om de muziek waar je van houdt op de planken te krijgen"

14 januari 2014 Cultuur Ede, Gelderland Beleef de hoogtijdagen van jazz in de Edesche Concertzaal. Jazz-formatie Fat Cat en bassist Bart Tarenskeen brengen een eerbetoon aan de legendarische Bud Powell op donderdag 23 januari. Een concert dat je niet mag missen!

Liefde. Ze duikt op wanneer je het niet verwacht en kenmerkt zich door ongedwongen spontaniteit. Een soortgelijk verhaal geldt voor jazz-formatie Fat Cat en de Edesche Concertzaal. Op een zonnige middag rollen twee jongemannen de concertzaal binnen: "We zagen op Facebook dat hier een concertzaal is. Mogen we even kijken?" De bliksem slaat in wanneer Voortman en compagnon Ruud Voesten de Bösendorfer Imperial 290 ontwaren. "Dat was echt even schrikken", blikt Maarten Voortman terug. "Vooral toen me gevraagd werd een stuk te spelen. Ik speel geen stukken, alleen blues... zei ik. Dat was gelukkig ook goed."

Op donderdag 23 januari brengt Fat Cat in de Edesche Concertzaal een muzikaal eerbetoon aan jazz-legende Bud Powell. Mis het niet en koop tickets!

"Ik ben gevlucht"

Maartens liefde voor piano's werd op een minder soepele manier geboren. "Mijn ouders hadden een piano in huis. Toen ik heel klein was, ben ik eens achter de piano gekropen. De pianokruk viel op mijn voet en dat was voor mijn ouders één van de redenen om hem weg te doen. Ik kan me vaag herinneren dat ik vervolgens besloot viool te leren spelen. Op de open dag van de muziekschool hoorde ik de geluiden die de studenten-violisten produceerden. Ik ben prompt gevlucht." Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan: "Ik had het oude keyboard van mijn oma en bij ons in de buurt woonde een tot tante gebombardeerde vrouw. Daar zat ik altijd op het elektrische orgeltje te rommelen. Pianoles was de logische volgende stap."

Op slag verliefd

Jazz was daarentegen weer iets minder logisch: "Ik had les van een ontzettend conservatieve docent. Hij wilde niks met jazz. Ik ben bij hem weggegaan en heb lang gezocht naar wat ik nu eigenlijk wilde doen. Ik had één plaat van Dave Brubeck, de legendarische 'Time Out', en een cd van Ahmad Jamal - Live at the Pershing. Toen ik op het conservatorium nog meer van zulke artiesten ontmoette, was ik op slag verliefd."

Het sfeerbeeld van whiskey drinken en een sigaretje roken

Op het conservatorium ontmoet Voortman ook Ruud: "In ons jaar waren niet zoveel Nederlanders en toen we begonnen waren Ruud en ik allebei nog vrij jong. We trokken heel erg naar elkaar toe." Inmiddels zijn de mannen al tweeënhalf jaar afgestudeerd. Na een bezoek aan jazzclub Fat Cat in New York heeft de band eindelijk een naam: "Met Fat Cat willen we de mensen pakken met het sfeerbeeld van jazzclubs, van whiskey drinken en een sigaretje roken - om zo de muziek waar we zoveel van houden op de planken te krijgen."

Op donderdag 23 januari brengt Fat Cat in de Edesche Concertzaal een muzikaal eerbetoon aan jazz-legende Bud Powell. Mis het niet en koop tickets!

Laatst gewijzigd: 2014-01-14 16:40:33 · Gepubliceerd: 2014-01-02 14:44:11 - 167