Hanna Shybayeva laat mensen genieten van een jazzy optreden

De Wit-Russische pianiste toerde over de hele wereld en woont nu in Holland

Tickets voor 'The man I love' Interview door

archief oud artikel 16 januari 2014 Cultuur Ede, Gelderland Tip voor Valentijnsdag: Hanna Shybayeva geeft een pianorecital onder de naam The Man I Love. Ideaal om uw geliefde alvast mee te verrassen voor Valentijnsdag. Wie het verhaal van Hanna Shybayeva hoort, moet wellicht aan Mozart denken. Net als de beroemde componist toerde Shybayeva als kind heel de wereld rond om haar kunsten op de piano te demonstreren. Inmiddels heeft ze zich gesetteld in Nederland, waar haar nieuwsgierigheid haar onophoudelijk in de weer houdt.

Hanna Shybayeva in de Edesche Concertzaal: zondagmiddag 9 februari 2014. Een recital getiteld 'The man I love'. Bestel tickets!

Gesetteld in Nederland

Shybayeva belandde in 1999 in Nederland. Ze had een jaar door Europa gereisd om haar talent verder te ontwikkelen en wilde haar pianostudie graag vervolgen bij de bekende pianist Naum Grubert, die gaf les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. "Zoals dat vaker gebeurt ben ik na mijn afstuderen blijven hangen", vertelt Shybayeva, die inmiddels ook Nederlands staatsburger is. "Je hebt een leven en een vriendenkring opgebouwd. Bovendien had ik het wel gehad met al dat reizen en verhuizen. Ik wilde ergens wonen, me ergens thuis voelen." Want het leven van reizen en nog meer reizen, dat bij de meeste pianisten pas aanvangt als ze na hun afstuderen beginnen door te breken, kende Shybayeva op dat moment al tot in den treure.

Concert in Noord-Korea

Shybayeva groeide op in Minsk, Wit-Rusland. Haar vader was een enthousiaste autodidact op de piano en de gitaar, haar moeder was dirigent geweest en gaf les in orkestdirectie. Thuis stond een piano en dus lag het voor de hand dat de jonge Shybayeva piano zou gaan spelen. "Dat was geen bewuste beslissing. Het was meer een kwestie van: wat hebben we in huis?" vertelt ze. "Mijn moeder was mijn eerste lerares en ik pikte alles snel op. Als het leren makkelijk gaat, dan blijf je het als kind wel doen, dan heb je niet zo veel weerstand."
Op haar elfde deed Shybayeva mee aan een concours in Italië, dat ze won. Daarna werd ze uitgenodigd voor concerten in tal van landen. "Zeker in die tijd, rond 1990, maakte je met zo'n jonge leeftijd heel veel indruk en was er direct veel aandacht."

In de jaren die volgden was Shybayeva iedere één of twee maanden wel op reis. Ze gaf concerten in Italië, Duitsland, maar ook in Cambodja en Noord-Korea. "Het was heel leuk om zo veel van de wereld te zien, maar het was ook een tijd van heel veel studeren, weinig slapen, veel optreden en ook nog schoolwerk doen. Ik was eigenlijk te jong, fysiek en mentaal gezien."

Bijna geen grenzen

Eenmaal wat ouder kwam Shybayeva tot een bewustere keuze voor de piano. "Je begint dan na te denken waarom je het doet en hoe je verder wilt", zegt ze. "Ik wilde ook altijd viool spelen, maar piano is uiteindelijk toch een instrument met ontzettend veel mogelijkheden. Het is als een orkest in je kamer. Je kunt symfonische muziek spelen, solomuziek, kamermuziek: alles. Er zijn bijna geen grenzen."

Dat karakter van de piano past Shybayeva als een handschoen, want in haar muzikale voorkeuren heeft ze een zeer brede horizon. "Ik vind heel veel – misschien wel te veel – dingen leuk. En ik wil het allemaal een keer spelen", zegt ze. "Ik wil niet mijn hele leven Chopin en Beethoven uitvoeren. Ik zoek altijd naar wat er nog meer te spelen valt. Andere componisten, arrangementen van bekende werken, enzovoort. Ik vind ook dat onze generatie dat moet doen. Je moet niet stil blijven zitten, maar verder kijken." In haar concert in de Edesche Concertzaal geeft Shybayeva zelf een voorbeeld van dat 'verder kijken'. Ze combineert de bekende componisten Debussy en Gershwin met de veel minder bekende Schulhoff en Skrjabin.

Mix van jazz en klassiek

Het belooft een jazzy optreden te worden. "De rode lijn is de opkomst van de jazz aan het begin van de twintigste eeuw en hoe veel componisten daardoor beïnvloed werden", vertelt ze. "Ik wil laten zien hoe jazz en klassiek gemengd werden in die tijd. En door een paar bekende componisten met een paar onbekende te combineren, hoop ik de mensen te laten zien dat er naast het bekende werk nog veel meer moois is om te horen."

Hanna Shybayeva geeft een eenmalig optreden in de Edesche Concertzaal, zondagmiddag 9 februari 2014. Dit (voormalige) wonderkind horen spelen? Bestel tickets!

Laatst gewijzigd: 2014-01-30 14:59:52 · Gepubliceerd: 2014-01-16 12:26:36 - 369