Van Gogh maakt Noordbrabants Museum compleet

Noordbrabants Museum |  
Redactioneel door

18 januari 2014 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Bijna acht maanden geleden liet het vernieuwde Noordbrabants Museum bezoekers voor het eerst binnen. Toch is het museum nu pas klaar. Het is Vincent van Gogh die het Verhaal van Brabant compleet maakt.

Ze zijn apetrots in Brabant, want niemand minder dan de grote Vincent van Gogh kwam ter wereld in het kleine Noord-Brabantse Zundert. En dat niet alleen. Met zijn vaardige handen legden hij verschillende Brabantse taferelen vast, zoals de pastorie van Nuenen, boerenwoningen en landelijke taferelen. Voor dit verhaal van Brabant is in het Noordbrabants Museum een speciaal paviljoen ingericht. Dit Van Gogh paviljoen maakt vandaag Het Verhaal van Brabant, de grootste zaal van het museum compleet. Eindelijk is de verbouwing van het Noordbrabantse museum voltooid en kan het publiek de pronkstukken weer bekijken.

Op het laatste moment voegde Het Noordbrabants Museum nog twee werken toe aan de tentoonstelling. Het gaat om Schaapherder en Boerenwoning, die van Gogh in Nuenen schilderde. De werken zijn in bruikleen van Museo Soumaya in Mexico-City en zijn zes maanden lang te zien in Den Bosch.

Van Gogh en Brabant

Uit de eigen collectie van het museum hing als eerste de Spittende boerin aan de muur in het Vincent van Gogh-paviljoen. Met dit werk van Van Gogh, en andere schilderijen, belicht het museum de oorsprong van de schilder en zijn fascinatie voor het boerenleven. Geschilderde boerenkoppen, een stilleven en boerenwoningen: de werken zijn divers en komen meer uit het Rijksmuseum en privécollecties. Door een audiovisuele presentatie maken bezoekers kennis met afbeeldingen uit de Brabantse periode van Van Gogh, maar ook met zijn Franse periode. Door deze beelden en zijn brieven is te zien hoe sterk de schilder verbonden bleef met zijn geboortegrond.

Het Verhaal van Brabant

Het is niet alleen Van Gogh die het verhaal van Brabant vertelt. De kunst- en cultuurgeschiedenis van de provincie laat zich in de tentoonstelling ook in historische voorwerpen, audiovisuele presentaties en kunstwerken zien.

Laatst gewijzigd: 2014-01-31 12:35:50 · Gepubliceerd: 2014-01-16 14:52:21 - 378