Textiel in de woonkamer: steeds weer anders

Living Spaces: 100 jaar textiel Nieuws door

archief oud artikel 8 februari 2014 Cultuur Tilburg, Noord-Brabant Textiel speelt een belangrijke rol in woonkamers. De kleuren, stijlen en toepassingen verschillen per tijdperk. Het TextielMuseum laat in de tentoonstelling Living Spaces zien hoe textiel de afgelopen 100 jaar gebruikt werd in het Nederlandse interieur.

Zeven stijlkamers

In de tentoonstelling Living Spaces komen meubels en objecten voorbij uit zeven bekende periodes. Er zijn stijlkamers die ingericht zijn zoals dat gebeurde tijdens

  • de Nederlandse Art Nouveau
  • het modernisme van de jaren dertig
  • de naoorlogse periode van 'Goed Wonen'
  • de alternatieve jaren 1970
  • het postmodernisme
  • het recente Dutch Design
  • en er is ook een concept-room van de toekomst

Ideale woning

De centrale vraag is: Welke rol speelt textiel in het interieur? Iedereen weet dat een paar kussentjes in frisse kleuren een kamer kunnen opleuken, of dat de stijl van de gordijnen de sfeer in de kamer kan bepalen. Maar het gaat nog verder: elke tijd heeft zijn eigen kenmerkende inrichting. Daarom is een woonruimte een 'levende ruimte'. Maar vaak zijn interieurs een mix van oud en nieuw. Architecten en vormgevers hebben echter een ideale woning in hun hoofd, die lang niet iedereen zich kan veroorloven. Daarom worden in elke kamer filmfragmenten getoond, die de inrichting ondersteunen of er juist mee in contrast staan.

Wonen in de toekomst

Het Textielmuseum vroeg Studio Makkink & Bey hun visie op wonen in de toekomst te laten zien. In het TextielLab vervaardigden zij objecten die in het teken staan van flexibel en nomadisch wonen. VouwPlaats is een ingenieus gebreid matras, gecombineerd met een houten drager. Je kunt hem de ene keer als schommelstoel gebruiken en de andere keer als slaapplek. VensterLicht is een licht weefsel met lange 'flotteringen' en kan worden ingezet om de ruimte flexibel in te delen. Het WarmteKleed is de plek waar gekookt en gegeten kan worden. Kom met eigen ogen bekijken hoe we misschien wel in de toekomst onze huizen inrichten!

Honderd jaar textiel

De expositie Living Spaces is te zien van 8 februari tot 11 mei 2014.
Het Textielmuseum vind je in Tilburg en is te bezoeken op alle dagen, uitgezonderd maandag, van 10:00 uur tot 17:00 uur.
Toegang: 10,00 euro voor volwassenen vanaf 18 jaar en 3,50 voor kinderen vanaf 13 jaar.

Laatst gewijzigd: 2014-02-28 11:13:11 · Gepubliceerd: 2014-02-06 12:09:38 - 962