Kunstwerk in de vorm van een boek

Ontdek de geschiedenis van het boek in Museum Meermanno Nieuws door

archief oud artikel 19 maart 2014 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Museum Meermanno is het oudste boekenmuseum ter wereld en ligt vol met mooie boeken. Maar nu zijn er wel heel bijzondere, kunstzinnige exemplaren te zien in de expositie over kunstenaarsboeken.

De tentoonstelling Van Picasso tot Sol LeWitt. Kunstenaarsboeken na 1950 laat prachtige kunstwerkjes zien. Maar wat zijn kunstenaarsboeken? Internationale kunstenaars, zoals Pablo Picasso en Matisse, maakten vaak een 'livre de peintre', maar die zijn helemaal niet zo bekend bij het grote publiek.

Boek vol kunst

Dit concept ontstond aan het einde van de negentiende eeuw in Frankrijk: er werden luxe uitgaven gemaakt waarin een hoogstaand literair boek gecombineerd werd met illustraties van een kunstenaar. Hoe langer hoe meer werd de inhoud van het boek afgestemd op de vormgeving, zodat er prachtige parels ontstonden. Later maakten beeldende kunstenaars ook op eigen houtje eenvoudiger en goedkopere uitgaves van kunstenaarsboeken. Voor veel kunstenaars, vooral de jongere garde, was dit een aantrekkelijke kunstvorm. Op die manier konden ze namelijk hun eigen ideeën en opvattingen over kunst, mens en maatschappij tonen. De voorloper van de huidige prentenboeken? Ga het zelf bekijken in Den Haag!

Meer informatie

De tentoonstelling Van Picasso tot Sol LeWitt. Kunstenaarsboeken na 1950 is te zien van 14 maart tot 13 juli 2014.
De expositie is alle dagen, behalve maandag, te bezoeken tussen 12:00 uur en 17:00 uur.
Toegang: 8,00 euro voor volwassenen, jeugd van 13 tot en met 18 jaar 4,00 euro.

Laatst gewijzigd: 2014-03-18 17:06:42 · Gepubliceerd: 19 maart 2014 - 187