Geuren van vroeger: zo gaat geschiedenis leven!

Zoek het geheime recept tegen de pest en wees Alchimistes te slim af

Snuffelen aan de Gouden Eeuw   Redactioneel door

26 maart 2014 Geschiedenis Hoorn, Friesland Alchemisten kom je alleen tegen in oude boeken. Maar nu ook in het Westfries Museum in Hoorn. Dwaal hier door het laboratorium van een alchemist die niet alleen geuren maakt, maar ze ook verzamelt.

Op zoek naar het geheim

Speel hier een spel, waarbij je met de odoroscoop het verhaal achter iedere geur ontdekt. Probeer Alchimistes, de alchemist, zijn grootste geheim ontfutselen: het recept van een parfum tegen de pest! Deze gemenerik wil 'stinkend rijk' worden met dit geheime parfum en hij zal je dus flink dwars zitten. Zet al je zintuigen in!

Vieze geuren en lekker parfum

Snuif in het Westfries Museum aan bijzondere geuren uit de Gouden Eeuw, dus honderden jaren oud. Zo gaat de geschiedenis nog veel meer leven! Want er zijn prachtige schilderijen gemaakt van vroeger, maar als je daar geur aan toevoegt... Dan ruik je opeens de grachten, de ongewassen mensen in een VOC-schip en soldaten in actie. Maar er zijn ook lekkere geuren! Op basis van een 360 jaar oud recept heeft meesterparfumeur Fred Tabak parfums gemaakt uit de zeventiende eeuw:
  • een 'keijserlijcke olie'
  • een 'welrieckend water'
  • een 'goede perfumeringhe voor handschoenen'.
Kom ze zelf opsnuiven!

'Alchimistes en het geheim van het pestparfum' is te zien in het Westfries Museum.
De tentoonstelling is van 22 maart tot en met 22 juni 2014 te zien en te ruiken.
Toegang: 6,50 euro voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2014-04-18 12:38:13 · Gepubliceerd: 2014-03-25 17:05:40 - 722