1

Bevrijdingsmuseum viert de vrijheid in mei

Meiweek in Nationaal Bevrijdingsmuseum Redactioneel door

archief oud artikel 30 april 2014 Geschiedenis Groesbeek, Gelderland Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek viert de vrijheid in mei! Dit museum is natuurlijk de place to be om te zijn rondom Bevrijdingsdag. Er is voor jong en oud een speciaal programma rond de Nationale Bevrijdingsdag bedacht.

Rond 5 mei wordt er dagelijks een radioshow gegeven van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Bevrijdingsdag zelf wordt gevierd met muziek en filmvertoningen. Ook worden er legervoertuigen verkocht. Dinsdag 6 mei wordt er een requiem uitgevoerd door zanggezelschap PantaRhei.

Sigaren van Göring

De huidige expositie Van Drees tot Frank Sinatra én de nieuwe aanwinsten krijgen ook aandacht in de dagelijkse rondleidingen en flitslezingen van vijftien minuten. Zo heeft het museum sigaren van Hermann Göring in huis en een exemplaar van het boek van Adolf Hitler: Mein Kampf, afkomstig uit het NSDAP-hoofdkwartier in München. Göring was een vooraanstaand lid van de NSDAP, hij werd door Hitler tot rijksmaarschalk gepromoveerd.

Spionagetraining en luisterverhalen

Verken op de fiets de slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog rond de bruggen in Nijmegen met een speciale 'battlefield'-fietstour. Voor kinderen zijn er workshops over het leven van een parachutist, er zijn spionagetrainingen, een Anne Frank-middag, live luisterverhalen van opa's en oma's en een rondleiding door de tentoonstelling ‘Gevleugelde vrijheid, WO2 in de lucht' met meer dan 750 modelvliegtuigen.

Boek van Spitfire-piloot

Vrijdag 2 mei presenteert de 92-jarige WO2 Spitfire-piloot Jimmy Taylor zijn boek ‘One flight too many'. Taylor maakte vijftien tochten met een Spitfire-verkenningsvliegtuig, dat 'bewapend' was met fotocamera's. Tijdens één van die vluchten kreeg hij boven het Overijsselse Borne motorproblemen en moest hij uit zijn vliegtuig springen. Hij werd gevangen genomen door de Duitsers en werd verhoord. Taylor heeft een boek geschreven over zijn leven en presenteert dit werk zelf in Groesbeek.

Bevrijdingsdag vier je in het Bevrijdingsmuseum! Ook ideaal voor een boeiend uitje in de meivakantie.

Laatst gewijzigd: 2014-05-05 11:44:08 · Gepubliceerd: 30 april 2014 - 1060