Lavinia Meijer breekt een lans voor de aardse kant van de harp

Lavinia Meijer en Carel Kraayenhof in concert |  deel via WhatsApp | Interview door

21 mei 2014 Cultuur Ede, Gelderland Lavinia Meijer kreeg haar eerste harples op de Bennekomse muziekschool. Tegenwoordig treedt ze op over de hele wereld, om de veelzijdigheid van de ‘hemelse harp’ te laten zien en horen. De begaafde musicus zoekt graag de uitdaging op.

Lavinia Meijer zoekt altijd de uitdaging op. Dat deed ze al toen ze acht jaar was en muziek wilde leren maken. “Maar ik wilde niet een instrument spelen dat iedereen al speelde! Toen ik een klasgenootje harp hoorde spelen, werd ik getriggerd door de mysterieuze en fijne klanken van de harp. Dat wilde ik ook!” Inmiddels mag Lavinia over de hele wereld die hemelse klank van de harp laten horen, maar ze breekt juist ook een lans voor de ‘aardse’ kant van het instrument.

Een harp heeft iets puurs over zich, iets primitiefs zelfs. “Je bent heel dichtbij het instrument en raakt het met blote vingers aan. Wel is het fysiek zwaar, er zijn 47 strakgespannen snaren die je moet bedwingen.”

Alles interessant

Maar de harp heeft ontzettend veel dynamiek. Een bijzondere combinatie wordt dat, vrijdag 5 september. Dan is Lavinia samen met de bandoneonist Carel Kraayenhof te horen in de Edesche Concertzaal. Een pittige combinatie die nog niet eerder gehoord is. En dat zoekt Lavinia ook, ze experimenteert graag met andere instrumenten en andere stijlen. “Dat verrijkt de muziek, maar ook mij als persoon. Ik vind alles interessant! Op de muziekschool was ik zoekende naar welke richting ik zou opgaan. Een coach zei dat ik me het beste kon specialiseren in één stijl, anders zou ik het niet redden als artiest. Maar dat vind ik zo beperkend! Mijn specialiteit is dat ik alles wil kunnen. Ik ben nog jong en ik wil veel leren! Alle ervaringen die ik op doe kan ik weer gebruiken. De wereld van de muziek wordt steeds groter en hoewel mijn basis in de klassieke muziek ligt, wil ik laten zien wat er allemaal nog meer mogelijk is. Veelzijdigheid is mijn kracht! Dat zorgt ook voor een intense beleving bij het publiek, helemaal bij mensen die misschien wel vooroordelen hebben bij de harp.”

Kabbelend beekje

Lavinia heeft er haar persoonlijke doel van gemaakt om vooroordelen bij de mensen weg te nemen. Veel mensen kennen de harp alleen als achtergrondinstrument, als een romantische melodie of een kabbelend beekje. Of als instrument van de goden uit legendes. Of van schattige meisjes met engelenhaar. Lavinia vertelt: “Het is daarom heerlijk om na afloop die verbazing te horen bij het publiek. Een harp kan klinken als een heel orkest, maar ook licht en verfijnd. Die verbazing kom ik overal ter wereld tegen. In het ene land is het not done om een staande ovatie te geven en in een andere cultuur wordt er constant bravo geroepen. Het ene land kent de harp als volksmuziekinstrument, maar in een ander land juist weer als elitair instrument. Ik probeer altijd in te spelen op het soort publiek dat ik tegenover me heb. In het begin sta ik tegenover vreemden, maar door de muziek worden we één, of het nou een groot of klein gezelschap is. Zij zijn nieuwsgierig, en ik kan iets geven. Het is fantastisch om mensen te laten genieten van muziek. Puur genieten op het podium, ook al is het de kunst om altijd geconcentreerd te blijven. De wisselwerking tussen artiest en publiek maakt het geweldig om te spelen, waar dan ook ter wereld.”

Bestel tickets voor het concert van Lavinia Meijer met Carel Kraayenhof in de Edesche Concertzaal op vrijdag 5 september 2014.

Lavinia Meijer speelt vrijdag 5 september in de Edesche Concertzaal, samen met bandoneonist Carel Kraayenhof. Het duo speelt een 'pittig programma', waarbij onder andere de beroemde tango's van Astor Piazzolla een belangrijke plaats innemen. Reserveer uw plaats voor dit bijzondere concert!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:08:05 · Gepubliceerd: 2014-05-21 15:14:05 - 312