1

Ontmoet Pietje Bell en Dik Trom in Kranenburgh

Kluitman-illustraties bij elkaar ter ere van 150-jarig bestaan Nieuws door

archief oud artikel 26 mei 2014 Toerisme Bergen, Noord-Holland De illustraties van Uitgeverij Kluitman zijn heel bekend. Geen wonder, de uitgeverij bestaat 150 jaar. Reden voor een expositie! Culturele Buitenplaats Kranenburgh heeft een tentoonstelling ingericht met de bekendste gezichten.

Ontmoet Pietje Bell en Dik Trom in Museum Kranenburgh! Dit museum viert het 150-jarige bestaan van Uitgeverij Kluitman. Vanaf 17 mei is de tentoonstelling VET GAAF! te zien, met ruim honderd illustraties van vroeger en nu. Uitgeverij Kluitman werd in 1864 in Alkmaar opgericht en is de oudste, zelfstandige uitgeverij van kinderboeken in Nederland. Je hebt er vast wel een boek van in je boekenkast staan!

Nieuw jasje

Je zou denken dat er veel veranderd is in die tijd. Dat is ook wel zo, maar de Kameleon vaart nog steeds in wilde wateren en Pietje Bell is zijn streken nog niet verloren. Wel heeft Dik Trom zijn ezel ingeruild voor een olifant. Er zijn nieuwe karakters ontstaan, en oude figuren hebben een nieuw jasje gekregen.

Wat is er te zien?

Kranenburgh laat de sprookjesfiguren uit de jaren twintig zien: prachtig vormgegeven! Ook zijn er originele aquarellen uit kinderboeken die nog maar net zijn uitgekomen. Ook zijn er in de loop van de tijd boekverfilmingen geweest. Die brengen de karakters tot leven en staan in contrast met de papieren tekeningen.

Voor kinderen

Door de tekeningen, de lage vitrines en gekleurde muren is VET GAAF! een tentoonstelling die geschikt is voor kinderen, maar ook spreekt het het kind in de volwassene aan. Als extraatje bij de tentoonstelling zijn er elke zondag voorleesmiddagen.

VET GAAF! 150 jaar illustraties van uitgeverij Kluitman, 17 mei 2014 – 20 juli 2014

Laatst gewijzigd: 2014-05-28 10:37:45 · Gepubliceerd: 26 mei 2014 - 516