Vind kunst in kleine stippeltjes

Tentoonstelling Georges Seurat in het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller: ontdek de parel van de Veluwe Nieuws door

archief oud artikel 22 mei 2014 Cultuur Otterlo, Gelderland Van een afstandje bekeken vloeien de ontelbare stipjes uit het penseel van kunstenaar Georges Seurat ineen tot prachtige taferelen. Seurat was de meester van deze stijl, die bekend is als het pointillisme. In het Kröller-Müller Museum in Otterlo is voor het eerst een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

Georges Seurat wist in zijn korte carrière, hij stierf al op 31-jarige leeftijd, grootse dingen te doen. Een groot aantal kunstenaars lieten zich beïnvloeden door het neo-impressionisme, waar Seurat de uitvinder van was. Door schilderijen op te bouwen met ontelbaar veel stippels, verftoetsen, introduceerde hij een nieuwe stijl. Dit pointillisme gaat uit van het principe dat kleuren samenvloeien wanneer je er van een afstandje naar kijkt. Georges Seurat maakte op deze manier zo'n vijftig schilderijen. Van onder meer de Eiffeltoren in Parijs en zeegezichten van Honfleur, Port-en-Bessin en Gravelines. Het Kröller-Müller Museum presenteert van 23 mei tot en met 7 september een overzichtstentoonstelling met werken van Georges Seurat. Koning Willem-Alexander opende deze uitgebreide expositie op 22 mei.

Seurat. Meester van het pointillisme.

Voor de tentoonstelling Seurat. Meester van het pointillisme haalde het Kröller-Müller overal schilderijen en tekeningen vandaan. In totaal hangen in het Otterlose museum veertig bruiklenen van musea en particulieren. Ook het laatste werk wat Georges Seurat maakt, Le Cirque, maakt deel uit van de tentoonstelling. Bijzonder, want Musée d'Orsay leent dit werk maar zelden uit.

Een hele zomer met Seurat

Rond de tentoonstelling staat de agenda van het Kröller-Müller Museum vol activiteiten. Met tekenworkshops voor kinderen, lezingen en avondopenstellingen met concert maakt het museum er een interessante zomer van.

Bezoekersinformatie

Seurat. Meester van het pointillisme.
Van 23 mei tot en met 7 september 2014.
Toegang: € 17,40 voor volwassenen en € 8,70 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2014-07-21 12:25:53 · Gepubliceerd: 22 mei 2014 - 424

Activiteiten Kröller-Müller Museum

Nu te bezoeken

Door de bomen het bos


Door de bomen het bos is een veelzijdige tentoonstelling, waarbij je geprikkeld wordt en met frisse gedachtes en ideeën weer naar huis gaat.

Wandeling “Door de bomen de Beeldentuin”


Makerscollectief Circus Andersom heeft een multidimensionale wandeling uitgezet door de beeldentuin van het Kröller Müller Museum. Lijkt het jou leuk om mee te wandelen? Haal dan snel een ticket!