1

Bieden en kopen: kersen!

Het Kersenmuseum vertelt alles over de kersenteelt

Het Kersenmuseum Nieuws door

archief oud artikel 10 juni 2014 Natuur Cothen, Utrecht Op het fruitteeltbedrijf van Theo Vernooy in het Utrechtse Cothen spelen kersen de hoofdrol. Niet alleen doordat ze hier groeien en geplukt worden, maar ook vanwege het pas geopende Kersenmuseum. Een kleinschalig museum om de historie van Nederlandse kersenteelt te bewaren. Kom kijken en bied mee in een authentiek ingerichte afmijnzaal. Wie heeft handelaarsbloed?

Een wereld van heuers, plukkers en wraksters gaat open in het splinternieuwe Kersenmuseum. Onder meer door prachtige foto's laat het museum zien hoe uit een klein knopje een mooie donkerrode vrucht groeit. Maar wat de fruittelers moeten doen voordat het zover is? Ook dat leren de bezoekers van het kleine museum. Ze maken kennis met de heuers die de vogels verjagen voordat ze de kersen wegroven en de wraksters die al kwebbelend de kersen sorteren.

En wat misschien nog wel het meest tot de verbeelding spreekt is de afmijnzaal, waar de kistjes kersen geveild worden. In deze zaal hangt de oude veilingklok van de fruitveiling van Wijk bij Duurstede. Deze is in 2002 gesloopt, maar in Het Kersenmuseum hangt naast de grote klok ook nog een tegeltableau en kunnen bezoekers neerploffen in de originele bankjes.

Speel het veilingspel

In de afmijnzaal houdt iedereen de handen aan de knop. De wijzers van de grote veilingklok beginnen te draaien en dan is het zaak om op het juiste moment te drukken. Wie te vroeg drukt betaalt te veel voor de kersen, maar wie te laat is gaat zonder kersen naar huis. In het bijbehorende kersencafé kan iedereen proeven van de kersen en napraten over het bezoek. De perfecte afsluiter is een wandeling of speurtocht door de boomgaard van de familie Vernooyen.

Meer fruitige uitjes

Dol op fruit? Geniet van het seizoen met deze fruitige uitjes:

Of pluk zelf fruit en bloemen in een pluktuin: Fruitig dagje uit!

Laatst gewijzigd: 2014-06-10 14:28:07 · Gepubliceerd: 10 juni 2014 - 199