Het Spoorwegmuseum zoekt het oudste treinkaartje van Nederland

Spoorwegmuseum Utrecht Nieuws door

archief oud artikel 8 juli 2014 Toerisme Utrecht, Utrecht Woensdag 9 juli komt het laatste papieren treinkaartje uit de automaat. Dat kaartje hoort natuurlijk in een museum. Net als het allereerste treinkaartje, uit 1839. Dat kaartje zoekt het Spoorwegmuseum. Zoek je mee?

Het allereerste treinkaartje hoort bij de rit op 20 september 1839, toen reed de eerste trein van Amsterdam naar Haarlem. Het is spannend of er nog een ticket van deze treinreis is overgebleven, omdat de kaartjes na de rit ingeleverd moesten worden. Maar wie weet is er eentje te vinden! De beloning is niet niks: 25.000 euro voor een origineel kaartje. Maar in 1939, bij het 100-jarig bestaan van de spoorwegen, zijn er nepkaartjes gemaakt die er erg veel op lijken. Die replica's herken je aan de kartelrand (op de foto te zien). Als je denkt dat je het oudste kaartje in huis hebt, stuur dan een afbeelding naar info@spoorwegmuseum.nl.

Jubileum 175 jaar spoorwegen

Al 175 jaar lang rijden er treinen in Nederland. Het Spoorwegmuseum viert dit jubileum met... veel stoom! De eerste treinen waren stoomlocomotieven en ze heten De Arend en De Snelheid. Zaterdag 20 en zondag 21 september 2014 is er bij Het Spoorwegmuseum het evenement Stoom!. Alles in het museum komt onder stoom: treinen, walsen, trekkers en nog veel meer. Er zijn allemaal bijzondere stoommachines. Zaterdagavond rijden alle stoommachines in optocht door de binnenstad van Utrecht. Schrijf het vast in je agenda!

Tentoonstelling over treinen

Ook zijn er twee tentoonstellingen te zien over het begin van de spoorwegen, eentje over ingenieur Frederik Willem Conrad die in het begin mee hielp met de aanleg van de eerste spoorlijn. En eentje over 'iconen van het spoor', over de eerste stoomlocomotieven uit het buitenland en het het verhaal van het begin van de spoorwegen in Europa. Hopelijk is tegen die tijd het allereerste Nederlandse treinkaartje al gevonden! Wie helpt er mee zoeken?

Laatst gewijzigd: 2014-07-09 14:17:51 · Gepubliceerd: 2014-07-08 11:20:03 - 513