Op ontdekkingstocht door De Theefabriek

Op ontdekkingsreis in De Theefabriek |  deel via WhatsApp | Reportage door

De Theefabriek: knus paradijs voor theeliefhebbers

11 juli 2014 Cultuur Houwerzijl, Groningen Aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer, in het noordwesten van Groningen, ligt een idyllisch paradijs voor theeliefhebbers. In De Theefabriek beleeft DagjeWeg.NL een ware ontdekkingsreis door de wondere wereld van thee in het enige theemuseum dat Nederland rijk is.

Een wandeling door het theemuseum van De Theefabriek lijkt een ontdekkingsreis door een stripverhaal. Levensgrote foto's van theeplukkers geven een impressie van het beginproces. Na het plukken, het wegen van de blaadjes en het transport doemt plots een grote theefabriek op. We leren alles over de verschillende processen van thee: van het moment dat de blaadjes geplukt worden en de bewerking tot de theezakjes de glazen met heet water vullen. En dat alles in theatrale decors. Zo vervoert een aanzienlijk schip ons naar vroegere tijden met de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) als hoofdrolspeler.

DagjeWeg.NL toert de zomer door. Heb jij een leuke uittip? Deel hem met de redactie! Of ben je een leuk dagje uit? Maak een selfie en plaats deze op Facebook met #DWelfie en win leuke prijzen!

Drink superthee en blijf gezond

Het theemuseum leert ons welke rol Nederlanders gespeeld hebben bij de verspreiding van thee wereldwijd. Ook maken we kennis met Dr. Cornelis Bontekoe (1647-1685), ook wel 'de thee-dokter' genoemd. Volgens Bontekoe had thee een helende werking, wat hij omschrijft in zijn Tractaat van het excellenste kruyd Thee (1678). Bontekoe werd door sommigen verdacht te werken als propagandist van de VOC. Hij werd ofwel geprezen ofwel verguisd. Onder het toeziend oog van Bontekoe's buste staat de Kombucha, die Cornelis' gelijk bewijst. De Kombucha is een geneeskrachtige thee, waarin een bijzondere zwam groeit. De opzienbarende onthullingen van het theemuseum blijven komen. Iets verderop geeft een interactieve muur bij het openklappen van verschillende vakjes antwoord op de vraag hoe ze van China tot Australië hun thee drinken.

Thee, je kunt er van alles mee!

'Thee, je kunt er van alles mee!' Daar komen we al snel achter bij de gelijknamige wisseltentoonstelling, op de bovenverdieping van het Theemuseum. Wist je dat je thee kunt gebruiken als luchtzuiveraar? Of bij het aquarelleren? Of als hulpmiddel bij verschillende klusjes in het huishouden? Verschillende decors laten zien hoe multifunctioneel thee wel niet is. En na het zien van al die verrassende taferelen, nemen we onze toevlucht tot de theeschenkerij. Want we zien thee toch het liefst in een decor van theeglazen en heerlijke hapjes.

Proeven en smaken in de theeschenkerij

"Wat mag ik voor u inschenken?" Het meisje van de bediening kijkt ons vriendelijk aan. Help, keuzestress! Van het regionale Grunneger Wadd'n tot Bengaals Vuur en van theecocktails tot Special Teas, handgemaakte theeën uit China: de theeschenkerij van De Theefabriek heeft met meer dan driehonderd theesoorten en -specialiteiten de meest uitgebreide theekaart ter wereld. We houden het bij een simpele, groene thee. Als beloning voor de gemaakte keuze laten we ons de Hartige Poffers, een typisch Groningse gerecht, en de mierzoete, Engelse scones goed smaken. In de nostalgische theewinkel zoeken we tot slot nog wat thee uit, zodat we thuis nog even na kunnen genieten.

De Theefabriek is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het lieftallige dorpje Houwerzijl, aan de rand van Nationaal Park Lauwersmeer. De verschillende ruimtes van de oude consistorie en de kerk vormen een sfeervolle ambiance voor een high tea. Geniet ook van een torenhoge high tea met z'n tweetjes in de oude kerktoren.
Foto 1. Ontdek De Theefabriek! Foto: Grytsje Anna Pietersma
Foto 2. De Theefabriek is gevestigd in de oude kerk van Houwerzijl. Foto: Grytsje Anna Pietersma
Foto 3. Thee is lekker met honing... en wie houdt er nog meer van honing? Dat ontdek je bij de interactieve muur! Foto: Grytsje Anna Pietersma
In de theeschenkerij geniet je van een heerlijk kopje thee.
Verras je geliefde en geniet van een torenhoge high tea in de voormalige kerktoren! Foto: Grytsje Anna Pietersma

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2014-07-16 09:59:15 · Gepubliceerd: 2014-07-11 11:32:21 - 1687