1

Oud draagt nieuw in design-bed en breakfast De Vijf Suites

Verborgen parel: bijzondere overnachting in Drenthe

Bijzondere overnachting in De Vijf Suites   Reportage door
Foto 1. Bed & breakfast, theeschenkerij en galerie De Vijf Suites: oud en nieuw door elkaar, nostalgie en luxe gaan hand in hand. Foto: DagjeWeg.NL

17 juli 2014 bijgewerkt: 31 mei 2021 Toerisme Elp, Drenthe Direct als we Elp binnenrijden, een klein esdorp in Drenthe, komen we ogen tekort. Indrukwekkende boerderijen volgen elkaar op; de één mooi authentiek, de ander een jammerlijk herbouwd huis, dat in veel opzichten niet meer lijkt op de oorspronkelijke Drentse boerderij. Voor de monumentale boerderij waarin De Vijf Suites gevestigd is, geldt verre van dat. Hier stoppen we voor een bijzonder goede overnachting.

Stoere schapenboerderij

Deze prachtig stoere schapenboerderij uit circa 1780 rijst op uit de grond waarop hij staat. De oude eiken eromheen versterken dit beeld nog meer. Ze zijn typisch voor deze streek. Eigenaren Harm, Annechien, Matthijs en Willemijn de Noord verbouwden de Saksische boerderij in 2012 grondig tot een bed en breakfast, maar alle authentieke delen zijn zo veel mogelijk bewaard gebleven en opnieuw verwerkt.

Oud draagt nieuw

De oude houten draagbalken aan de binnenkant vallen ons meteen op. Sommige zijn al eeuwenoud, andere iets jonger. Het is een ongelooflijk idee dat deze oude gebinten het hele huis dragen. Voor het ontwerp heeft de familie een architect in de arm genomen. Maar ook zelf hadden ze duidelijke ideeën. De architect heeft de basis gelegd, de invulling heeft de familie zelf gedaan. Daarover werd onderling flink gediscussieerd, omdat elk gezinslid zijn eigen kijk erop had, maar uiteindelijk heeft dit geleid tot een weloverwogen inrichting met orde en ruimte.

Familieproject

We worden welkom geheten door de gastvrije vrouw des huizes, Annechien de Noord. Ook zij past goed in de boerderij. Eerder heeft zij samen met haar man in de Dordogne in Frankrijk gewoond en een vakantieverblijf gerund. Om de kleinkinderen kwamen ze weer terug naar Nederland. Zoon Matthijs kwam met het idee om samen een bed en breakfast te beginnen. Hij was zo enthousiast dat hij de rest overhaalde. Dochter Willemijn had al eerder de boerderij gezien en zo begon het grote familieproject.

Luxe en levendig

Wat ons ook in het oog springt, zijn de vele schuine wanden. De familie wilde de muren met de vorm van het dak mee laten bouwen. Mede hierdoor geeft het huis een levendige indruk. In tegenstelling tot de oude gebinten en de vorm van het huis, is de afwerking modern. De muren zijn strak wit en de vloeren egaal grijs. Ook de inrichting van de suites is modern. Als we een kijkje nemen in de gastenverblijven, zien we speciaal ontworpen bedden, bijbehorende luxe badkamers en in sommige een loungehoek, flatscreentelevisie of bubbelbad. Van de sauna op de eerste verdieping mogen alle gasten gebruikmaken. Verder vinden we op deze verdieping een originele bibliotheek: de boeken liggen op een schuine draagkast die ook weer tegen een schuine muur staat, alsof de boeken ons in de schoot worden geworpen. De verbinding met de eerste etage is open, wat een ruimtelijk effect geeft.

Lummeltje

De kamers worden suites genoemd, en terecht. Ze bestaan uit een slaap-, werk-, en zitgedeelte. Suite 3, waarin wij mogen verblijven, wordt gekarakteriseerd door de zeven koestalraampjes. De meeste zijn origineel, maar wel opnieuw geplaatst in de muur. Er zijn inhammen voor de raampjes aangebracht. Wat een sfeervolle, romantische ambiance om in te slapen! Suite 4 is ook geschikt voor stellen met kleine kinderen. Via een trap in deze kamer kan de mezzanine bereikt worden, waar nog twee bedden staan, zodat de kinderen echt hun eigen plek hebben! Als de gastvrouw ons deze kamer laat zien, zijn er op de trap kleine voetstapjes zichtbaar. “Mijn kleinzoon heeft hier gelopen!”, roept ze uit. “Wat een lummeltje, dat moet ik nog gauw weghalen!” De kleinkinderen zijn veel in het huis te vinden, wat een gezellige sfeer geeft.

Dorps

's Morgens worden we heerlijk uitgerust wakker. Er zijn heel in de verte wat geluiden te horen, maar gehorig is het huis niet. Paarden hinniken op de achtergrond. De galerie en de theeschenkerij vormen het hart van het huis, waardoor echt een thuisgevoel ontstaat. De deuren rondom gaan één voor één langzaam open. De ontbijttafel is rijk gedekt. We krijgen eerst een schaaltje vers fruit. Een echtpaar dat net aanschuift en duidelijk uit de stad komt, kijkt verwonderd om zich heen. Gisteravond zijn ze laat aangekomen en hebben daardoor nog niet veel van de omgeving kunnen zien. “Dit is echt dorps!”, roept de man verrast uit. Daarna loopt hij naar het keukenblok om zichzelf te bedienen; hij is verbaasd als de eigenaresse hem vertelt dat hij aan tafel mag blijven zitten en zelfs wordt bediend. Wat een service! Tussendoor loopt Annechien even naar buiten en plukt wat lavendel uit de tuin, als garnering. Een Franse touch.

Thee met taart

De ruimte waarin we van het ontbijt genieten, wordt ook gebruikt als theeschenkerij, het terrein van dochter Willemijn. De theeschenkerij trekt overdag veel voorbijgangers, die tevens van het buitenterras gebruik kunnen maken. Willemijn maakt zelf taarten en scones. Met name haar appeltaart en chocoladetaart zijn een aanrader. Zij verzorgt op aanvraag ook een high tea of een kookworkshop. Op de theekaart staan heel wat soorten thee: Rooibos, Earl Grey, Lavendel en Herfst (met de smaak van stoofpeertjes). Ook de namen Kistje voor de Keizer, Tropical Garden en Kers en Chocolade doen denken aan het goede leven.

Kunst in huis

Naast de theeschenkerij maakt ook de galerie deze bed en breakfast uniek. Vader Harm geeft kleur en aankleding aan het huis, waardoor de familie zelf geen schilderijen hoeft aan te schaffen. De kunstenaar geeft ook teken- en schildercursussen. De familie heeft zelfs nog meer eigen kunst in huis, namelijk art-deco-keramiek, glaswerk en zelfontworpen meubels van Willemijn. Zoon Matthijs doet de pr en springt in de weekenden af en toe bij. Dat maakt De Vijf Suites een echt familiebedrijf.

De kers op de bed en breakfast

Al ligt de boerderij midden in het dorp, toch lijkt het alsof we helemaal buitenaf zitten.Het maakt niet uit, uit welk raam we kijken, wat we zien is één groot natuurgebied. In de winter wordt het naastgelegen weiland met paarden tot een schaatsbaan gemaakt. Er zijn gasten die daarvoor speciaal naar de bed en breakfast komen en hun schaatsen van huis meenemen. Eigenlijk is het bijzondere van De Vijf Suites daarmee tot in de kern verwoord: oud en nieuw, nostalgie en luxe tegelijk. Het moderne zou zonder het authentieke niet erg bijzonder zijn, maar het authentieke zou zonder het moderne niet de luxe van een gastenverblijf kunnen bieden. Het oude is de kers op deze unieke bed en breakfast, waar elke gast zich gauw helemaal uit en tegelijk thuis zal voelen.

Foto 2. De luxe Suite 3, waar we een heerlijke nacht doorbrengen. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Suite 3 heeft zeven kleine koestalraampjes. Het uitzicht is door alle raampjes prachtig. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Een deel van de gemeenschappelijke ruimte, die opgefleurd wordt door bloemen en kunstwerken. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 5. In de theeschenkerij worden heerlijke zelfgebakken taarten geserveerd. Een heerlijke pauze voor de vele fietsers en wandelaars. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 6. Een originele boekenkast, zelf ontworpen. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 7. Het pand waarin de bed en breakfast is gevestigd komt uit 1780. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 8. Gastvrouw Annechien de Noord is in de open keuken bezig. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 9. De moderne inrichting wordt afgewisseld met gezellig ouderwets servies. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-05-31 13:03:52 · Gepubliceerd: 2014-07-17 08:59:50 - 4785