Sneekweek = feestweek!

Sneekweek 2016 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Aan het water kijken naar de zeilwedstrijden en genieten van muziek

5 augustus 2016 Sport Sneek, Friesland Ieder jaar loopt Sneek stampvol met mensen, die voor de Sneekweek hun weg naar het Noorden weten te vinden. Dit grootste evenement van de Europese binnenwateren maakt Sneek tot het kloppende hart van de watersport. Vrijdag 5 augustus start de éénentachtigste Sneekweek officieel en daarmee ook het feestgedruis!

Foto 1. Sneekweek, zicht op Kolmeerseiland. Foto: Wikipedia, CC BY 2.0.

Vlootschouw

Donderdag begint het feest met vooral veel muziek in de stad. Vrijdagavond begint de stemming er in te komen met de traditionele Vlootschouw. Hier presenteren alle deelnemende schepen zich in De Klok: een meer in de binnenstad van Sneek. Kijk vanaf de overkant mee met dit spektakel, terwijl muziek klinkt. Na afloop is er een spetterend vuurwerk. Zonder enige twijfel een knallend begin van de Sneekweek! Maar ook de rest van de week is er van alles te doen, ook als je niet per se van zeilen of watersport houdt. Ga bijvoorbeeld los op de schuimparty in het Friesland-Holland House, geniet van de vele muziek of het andere entertainment. Er zijn twee speciale Familiedagen, dus de Sneekweek is met recht een festival voor de hele familie!

De wedstrijden

De wedstrijden van alle deelnemende klassen worden beslecht op het Sneekermeer, de Zoutepoel en de Goingarypster Poelen. Iedere dag staan er wedstrijden op het programma, op woensdag 10 augustus bijvoorbeeld de wedstrijd voor Friese jachten. De place to be is het Sneekermeer. Hier staat de hele week een grote feesttent. Trek gekregen? De foodtrucks van Boats & Bites staan klaar om je honger te stillen met allerlei lekkers. Afwisselend op het Olympisch Terras en in zeilcentrum De Roerkoning worden de dagprijzen uitgereikt, op dinsdag 8 augustus zelfs door oud-Olympische zeilers.

Muziek en activiteiten

Overal in stadje klinkt muziek tijdens de Sneekweek. Iedere dag is er weer wat anders te beleven! Door het centrum en op het Kolmeersland zijn diverse optredens van uiteenlopende artiesten. Dinsdag 9 augustus is er een 80's & 90's-party, op deze Sneker Stappersavond trekken de echte Snekers traditiegetrouw het dorp in. Woensdag is Hardzeildag, met races tussen de Friezen en de Hollanders. Het Sneekweek-slotconcert wordt gehouden op donderdag 11 augustus, dat wordt een 'klein Prinsengrachtconcert', maar dan in de Looxmagracht. In de gracht is ruimte voor 125 bootjes en sloepen en langs de kades kunnen duizenden muziekliefhebbers genieten van dit gratis concert van de band Vangrail.

De historie

In het jaar 1814 werd er voor het eerst een zeiltocht naar Sneek georganiseerd. Een bekende inwoner uit Sneek deserteerde uit de Franse militaire dienst en maakte een zeiltocht naar Joure. De mensen waren zo enthousiast over deze zeiltocht dat er voortaan ieder jaar een zeiltocht gehouden zou worden. De moderne variant van de Sneekweek begon in 1935, de secretaris van de Sneeker Zeilvereniging kwam toen met het idee om, samen met de andere zeilvereniging uit Sneek, een gezamenlijke zeilweek te organiseren. En jawel, de eerste Sneekweek was een feit.

Praktische informatie

De Sneekweek 2016 wordt gehouden van vrijdag 5 augustus tot en met donderdag 11 augustus 2016. Het evenement speelt zich af in en rondom de stad Sneek, met het Sneekermeer als hart van het festival. De wedstrijden beginnen om 10:00 uur en de prijsuitreikingen zijn om 17:30 uur.
Foto 2. Zie de zeilboten voorbij scheren op het glinsterende water. Foto: Marc van der Chijs/Flickr, CC BY 2.0.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-08-09 13:05:07 · Gepubliceerd: 2014-07-31 11:21:36 - 2931